VFF: Svečano otvorenje s laureatom Berlin film festivala

krizni-put
Svečano otvorenje VFF-a održat će se 25. kolovoza u 20.30h na Terasi agencije za vodne putove, i to s dva vrlo zanimljiva naslova iz Podunavske konkurencije
krizni-put
Prizor iz filma “Križni put”

Prvi je kratkometražni igrani film novinarke i redateljice Jasne Nanut poznate širokom gledateljstvu po novinarskim zadacima u gledanim emisijama Red Carpet, Glamour caffe i Mastercheff. Njezin naslov Zajedno priča je o mladom paru čijim mislima struji pomisao o nevjeri gdje je redateljica zaposlila i svoju slatku kćer Kimi.

Nakon filma Zajedno publici će premijerno u Hrvatskoj biti prikazan njemački naslov Križni put, redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu. Priča o 14-godišnjoj Mariji koja će se žrtvovati Bogu radi svog mlađeg brata, film je koji će svojim kontroverzama zasigurno uzbuditi publiku. Redatelji Jasna Nanut i Dietrich Bruggemann će se pokloniti vukovarskoj publici.

No, program samog festivala počet će još ranije, matinejama u 10h u dvorani 13, Cinestara Vukovar. Na programu od 19h u Cinestaru su dokumentarni filmovi iz Podunavske dokumentarne konkurencije. To su naslovi Spomenko o velečasnom s otoka Zlarina koji je izdvojen od centra moći i politikantsva; nakon njega gledamo izvrsnu češku studiju izrabljivača starijih i nemoćnih, film Varalice o čuvenim prodavačima nefunkcionalnih i nepotrebnih stvari kojima nasjedaju upravo najnaivniji iz ljudskog lanca, osamljeni penzioneri. Nakon Varalica gledamo priču Ne zaboravi me u kojoj redatelj David Sieveking snima svoju od Alzheimera onemoćalu majku koja je nekoć živjela prilično liberalno vodivši život u tzv. otvorenom braku s njegovim ocem i bila članica Socijalističke partije. Film je nagrađen na festivalima u Locarnu, Madridu i Varšavi.

Na drugoj večernjoj lokaciji, Perivoju dvorca Eltz u 21h prikazat će se novo remek-djelo Andreja Zvajginceva, kontroverzni Levijatan, film koji na prenesen način progovara o današnjoj “tužnoj” Rusiji kojom caruju pijani tinejdžeri i razulareni moćnici.

Na dan otvorenja festivala 25.kolovoza filmove prikazujemo i na Vukovarskoj adi; od 14h je na programu film iz programa Viking invazija, Stogodišnjak o starcu koji na stoti rođendan pobjegne iz staračkog doma. U kinu Borovo naselje od 12h gledamo Retrospektivu Pedra Almodovara, remek-djelo Pričaj s njom nagrađeno Oscarom za scenarij, a od 14.30h Najbolje s VFF-a, film Cristijana Mungijua – Iza brda.

Kako je ove godine festival proširen na Županju i Vinkovce, program u Županji u Parku muzeja od 20.30h prikazuje Retrospektivu Susanne Bier, film Sve što trebaš je ljubav.

Nakon brojnih projekcija, prvi festivalski dan od 22.30h začinit će jedan od najboljih regionalnih DJ- dvojaca DISKOBAJAGI, u novoj festivalskoj zoni, TERASI GOLUBICE MALL. Svi koncerti su kao i svake godine besplatni i startaju u 22.30h.

25. kolovoza počinju s radom i tri festivalske radionice u kojima polaznici uče razradu scenarija (Dunavska scenaristička radionica), razradu produkcije filma (Festivalska radionica) te kreiranju animacije (STOP ANIMACIJA).

moj-film.hr