Skip to content

Vesna Pavlaković u Galeriji Kula

Izložbu otvara likovni kritičar Tonći Šitin koji je ujedno autor teksta u katalogu.

Sample Image

Osluškivanje spiritualnosti

Više od dva i pol desetljeća traje slikarska avantura Vesne Pavlaković koja je ispunjena čudesnom aktivnošću duha, strašću dubinskog proučavanja svog umjetničkog i egzistencijalnog položaja koji se pokazivao razvidim kada se spoznavala njegova neuhvatljivost, mijene i ritmičke oscilacije.

Sample Image

Kao da je u osami slikarske radionice zahvat u složenu strukturu vidljivog stalno bio predodređen stanjem duha koji se u uzbuđenjima i pred izvanjskim impulsima zatvarao u sebe i ispitivao stvari i osjećaje s kojima je uspostavljen emotivni odnos.

Sample Image

Vesninu neobičnu i duhovno bogatu prirodu nije ni u vrijeme bilježenja „toka svijesti" sredinom osamdesetih zanimala figurativna interpretacija i eksplicitni likovni verbalizam, koliko ono što je prethodilo slikarskom postupku i tražilo istinu u nizanju vlastitih saznanja. Primjetna nezadovoljstva i nisu uvijek otpor prema novim mogućnostima izraza primjerice apstraktnog ekspresionizma ili gestualnosti, koliko želja da se dopre dublje do skrivenih poruka i svijeta osjećanja.

Sample Image

Nekako u to vrijeme u nas su se osjetili snažniji individualni impulsi prema duhovnosti, poglavito u književnosti, u kojoj se nalazi podesan medij za izražavanje metamorfoza duhovnih traganja a time i širenja svijesti o spiritualnosti uopće.

Sample Image

Jamačno u meandrima postmoderne spiritualnost u umjetnosti ne stječe se brzo i ne može se naučiti, već je riječ o dugotrajnom i upornom radu na sebi. Tragalac predanim radom i stalnim učenjem razvija svoje psihičke moći i savršenstvo duše, pa će i njegovo (astralno) putovanje imati puni smisao.

Sample Image

Vesna Pavlaković odavno je na putu ka znanju, napredovala je stjecanjem stalno novih iskustava vidjevši cilj našeg postojanja u samoostvarenju i realizaciji svojih kreativnih potencijala. Slikarstvo je za nju postepeno izrastalo u iskaz autonomnog misaonog umjetničkog stava, duhovni zemljovid koji je izraz umjetnikovog unutarnjeg svijeta. To je ujedno temeljna značajka njezina novog ciklusa Zaustavljen pokret kojega predstavlja splitskoj publici.

Sample Image

Naslućivanje pretpovijesne podloge i osluškivanje kozmičkog prazvuka, slikaricu upućuje na unutrašnje vibracije i takvo tretiranje zvuka koje spiritualnim učincima vodi kreiranju svijeta višeg stupnja harmonije. Ali njezin cilj nije kodificirati neki novi sistem strogih pravila, već upozoriti na poticaje koji oslobađaju svaku sputanost u umjetnikovu biću i vode ga k izvorištima duhove moći koja regenerira, osvještava, ulijeva u nas unutarnji mir i univerzalnu ljubav.

See also  Europski parlament izglasao hitnu rezoluciju o Šešelju

Sample Image

Istraživanja zvuka odvela su slikaricu prema novim uporištima s ciljem prevladavanja postvarenog svijeta i promišljanja drugačije duhovne razine čovjeka koji se zaputio istini i skladu. Štoviše zvuk je taj koji se utjelovljuje u slici i postaje njezinom kvintesencijom! Svaka vibracija i ton nalazi svoje postvarenje na slici, a kako se radi o zvuku koji dolazi iz stanja meditacije on umiruje i blokira agresiju, u slike se ulijeva unutarnji mir i ljubav. To stalno napinjanje luka na čijim su polovima skladni zvukovi a na nišanu tišina poziv je na drugačiji sklad u svijetu i odnose među ljudima.

Sample Image

Motivirana snažnim emocionalnim angažmanom s naglašenom humanističkom porukom, Vesna nekim unutrašnjim „trećim okom" uspostavlja sklad najprije u sebi da bi preko slika ponudila jedan drugačiji tok razmišljanja i osjećanja vremena. Ulaženje u duhovni pejzaž čovjeka podudara se s ritmičkim pulsiranjem zvuka, premda se može govoriti i o prerastanju vizualizacije u imaginaciju zvuka, nježna i neposredna gesta oslobađa u gustim poljima stišane palete bijele kadrove i vertikalno-horizontalne pruge koje dinamiziraju cijelu plohu slike i daju joj kolažni, smirujući i ponekad enigmatski utisak.

Sample Image

Nepredmetno slikarstvo bez fabule i naracije govori ovdje čistim likovnim jezikom postižući maksimalnu ekspresivnost s minimalnim sredstvima, kao evidentan odraz unutrašnjeg svijeta umjetnice. Najposlije, Vesna Pavlaković pripada onom krugu umjetnika koji nisu prihvaćali velike izazove vremena i nisu se iskazivali deklaracijama i neposrednim angažmanima, već su za svoj cilj postavili ispitivanje složenih stanja duha, osluškivanje života, riječi i zvukova koje utječu na našu svijet i potiču nas da krenemo prema spiritualnom životu.

Tonći Šitin

Sample Image

Vesna Pavlaković
je rođena 1955. godine u Zagrebu. U Zagrebu upisuje Pedagošku akademiju, gdje je 1978. godine diplomirala. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je 1982. godine diplomirala slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera. U njenim zabilješkama važna su uporišta koja određuju formiranje njenih likovnih interesa i istraživanja: „Likovna akademija bila je za mene početak putovanja u osvješćivanje kreativnosti, premda sam to spoznala tek s odmakom od dvadeset godina…"; „Zatim poznanstvo s mezzosopranom godine 1993. otvorilo mi je svijet klasične glazbe i ponudilo moju otvorenost zvuku.

See also  Isprana biografija skriva dr. Vojislava Stanimirovića

Sample Image

Nastajale su slike fascinirane najljepšim instrumentom za mene – Glasom, do anđeoske preobrazbe bića na sceni, bića predanog zvuku u potpunosti. Sve su moje bremenitosti počele otpadati…"; „Putovanja u Pariz, boravak u Norveškoj na Statens Kunstakademi, susreti s ljudima naučili su me osluškivanju svijeta oko sebe. Slika je ono polje koje mi omogućava da izrazim svoju zaljubljenost u Zvuk i Glas, premda bi pjevati bez posrednika bila potpuna sloboda.

Sample Image

Prepuštanje Glazbi i Zvuku uvodi me u avanturu koju ću i sama svjedočiti ubuduće."; „Duhovnost je osnova mog života… pa tako i slike i crteža. Donosim je kroz zvuk kao osnov vizualnog. To se može činiti suprotstavljeno, ali za mene to nije tako. Zvuk je ono što me pokreće kao način mog izraza kroz sliku i crtež (kao čistoća – zvučnost boje ili bjeline crteža ili prisustva u vremenu unutar crteža strpljivim dodavanjem sivoga…) Visina tog „duhovnog zvuka"za mene, predstavlja najvišu i jedinu moguću vibraciju".

Sample Image

Nagrađena je 1997. godine na I. festivalu akvarela u Splitu plaketom „Harmonija" i velikom nagradom II. Hrvatskog trijenala akvarela u Slavonskom Brodu 2001. godine. Boravak u Austriji 2OO4. (stipendija (ultural Gtv Netvvorka – Graz) rezultira serijom bijelih crteža rađenih grafitom, olovkom i bijelim akrilom. Živi i radi u Zagrebu, Utješanovićeva 8.

Sample Image

Duško Mrduljaš
galerija.kula@gmail.com

Akademija-Art.net