Veliko istraživanje pokazalo – mamografija je beskorisna

mamografija

mamografija

Jedno od dosad najvećih i najdetaljnijih istraživanja o mamografiji, u kojem se 90 tisuća žena pratilo 25 godina, pokazalo je da je taj postupak rane detekcije raka dojke beskoristan, pišu New York Times i časopis Time

Studija kanadskih znanstvenika otkrila je da je smrtnost od raka dojke potpuno jednaka u skupini žena koje su išle na mamografiju i onih koje nisu. Štoviše, svaka peta žena bila je podvrgnuta kemoterapijama, zračenjima ili radijacijama jer su im na mamografijama pronađene kvržice koje su se pokazale posve bezopasne po njihovo zdravlje.

Znanstvenici su 25 godina pratili 89.835 Kanađanki koje su nasumično podijelili u dvije jednake skupine. Prva je redovito išla na mamografije, a drugoj skupini žene su same pregledavale dojke. Nakon četvrt stoljeća istraživanja rezultati su pokazali da je smrtnost od raka dojke ista u obje skupine. Međutim, pokazalo se i da je 22 posto žena iz ‘mamografske’ skupine nepotrebno bilo liječeno od raka. Rezultati su objavljeni jučer u časopisu British Medical Journal.

Ovo nije prva studija koja dovodi u pitanje smislenost mamografije i vjerojatno će pridonijeti polarizaciji između onih koji vjeruju da ona spašava živote, uključujući mnoge preživjele od raka, i sve većeg broja znanstvenika koji kažu da dokaza za takve tvrdnje nema, piše NYT.

Zbog ove studije ženama neće biti ugodno. I ne bi im trebalo biti, kaže Russel Harris, profesor medicine na sveučilištu North Carolina, koji nije sudjelovao u istraživanju. Odluku da se ide na mamografiju ne bi trebalo donositi olako.

O koristima mamografije već se godinama raspravlja, ali dosad nijedna zemlja, osim Švicarske, nije sugerirala da se ti pregledi zaustave. Dr Peter Juni, epidemiolog sa sveučilišta u Bernu i donedavni član švicarske liječničke komisije, izjavio je da je to učinjeno upravo iz razloga na koje ukazuje kanadska studija – zabrinutosti da mamografija ne pridonosi padu smrtnosti, već naprotiv, pridonosi porastu pogrešnih dijagnoza. Priča o mamografiji uopće nije jedostavna priča, naglašava. (HRT)