norma

“Srijeda u Muzeju” 15. siječnja ove godine posvećena je glazbeno-gastronomskoj radionici pod nazivom (Pasta alla) Norma, koja će se održati u prostoru palače Sermage u Varaždinu, s početkom u 19 sati

Inspirativno uporište ovoj radionici je opera Norma, talijanskoga skladatelja Vincenza Bellinija, praizvedena u milanskoj Scali 1831. godine. Od prvih izvedbi, popraćenih podijeljenom publikom i kritikom, gotovo na rubu fizičkih incidenata, zbog autorova posizanja za novim i inovativnim poetskim elementima umjesto uvriježenim tradicionalističkim, Norma je s vremenom postala neizostavni dio repertoara gotovo svih svjetskih opernih kuća.

Osim opernih pozornica, nadahnuće Normom odrazilo se i u talijanskoj kuhinji, u čiji je jelovnik uvrštena i tjestenina spremljena po nadaleko poznatoj recepturi alla Norma, nastaloj u Bellinijevoj rodnoj Cataniji na Siciliji.

Radionica (Pasta alla) Norma objedinit će Bellinijevo umjetničko stvaralaštvo i kulinarstvo u glazbeno–gastronomski doživljaj za publiku, koja će uz odabrane operne taktove imati prilike i kušati istoimeni talijanski specijalitet. Voditeljica programa je mr.sc. Petra Zidarić, nastavnica harmonije i kontrapunkta na varaždinskoj Glazbenoj školi. Ulaz je besplatan. (Anita Peričić)

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma tipičan je sicilijanski recept posvećen operi Norma, Vincenza Bellinija, poznatog skladatelja iz Catanie. Svega nekoliko sastojaka – tjestenina s rajčicama i bosiljkom, patlidžanima i slanom ricottom, okusima i mirisima tipičnim za Siciliju

pasta

Sastojci (za 4 osobe)

• 400 g tjestenine (spaghetti, penne, tortiglioni)
• 400 g rajčica pelata
• 100 g svježih rajčica (cherry ili običnih)
• 2 češnja bijelog luka
• maslinovo ulje
• sol
• svježi bosiljak (10-12 listića)
• 2 srednja patlidžana
• slana ricotta

Priprema (težina – jednostavno)

 Patlidžane operite i posušite, narežite na ploške debljine 4 mm.
 Ako se plašite da će patlidžani biti gorki, nasolite ih, stavite u cjedilo i ostavite tako oko 1 sat. Zatim ih isperite i dobro posušite.
 Zagrijte par žlica maslinovog ulja u dubokoj tavi s cijelim (očišćenim) češnjevima bijelog luka. Pazite da češnjak ne zagori.
 Dodajte narezane svježe rajčice, pirjajte par minuta dok ne malo ne omekšaju.
 Dodajte sitno sjeckane pelate, posolite i ostavite kuhati na srednje jakoj vatri dok se salsa ne zgusne.
 Pred sam kraj dodajte rukama natrgane listiće bosiljka.
 Prepržite posušene kriške patlidžana na vrućem ulju do zlatne boje. Izvadite ih na tanjur, na sloj kuhinjskog papira da se ocijedi višak masnoće i sasvim lagano ih posolite.
 Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i umiješajte u tavu s umakom.
 Poslužite tjesteninu u tanjure i u svaki dodajte kriške patlidžana i krupno naribanu slanu ricottu.
 Dio preprženih patlidžana možete nasjeckati na komadiće i umiješati u umak od rajčica zajedno s tjesteninom, a ostatak dodajte u tanjure naknadno.