VAFI – Crtanje na francuski!

VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin

crtaonica 1

Francuska crtaonica i VAFI gledaonica puna je malih zaljubljenika u crtanje. Crta se Eiffelov toranj, francuske zastave, šara se… No, sve to što su djeca nacrtala neće se baciti – postat će film. Veselu atmosferu na radionici zatekli smo i u subotu prijepodne.

U Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici u sklopu VAFI-ja (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 22.-27.travnja) čiji je ovogodišnji partner Francuska održava se Francuska crtaonica i VAFI gledaonica. Mališani crtaju sve što je povezano s Francuskom, ali i što im padne na pamet. Crtaonica je otvorena u četvrtak, a od onda je u njoj crtalo stotinjak djece.

Eiffelov toranj – kolaž

 Imali smo čak i jednu curicu od dvije godine koja je napravila kolaž. Inače, najfascinantnije mi je što su djeca na početku zbunjena kad im kažem da trebaju nešto nacrtati na temu Francuske, ali kad im zadam nešto konkretno poput zastave ili Eiffelovog tornja ispadnu odlični radovi – rekla je volonterka VAFI festivala i voditeljica crtaonice Andreja Piskač.

Eiffelov toranj nacrtala je i Rea (10). – Kad smo gledali filmove na VAFI-ju vidjela sam da ima i crtaonica pa sam se odlučila javiti jer volim crtati i slikati. Ovaj Eiffelov toranj je kolaž – objašnjava nam Rea.

crtaonica3

Najboljima nagrade

No na Crtaonici je bilo onih mlađih poput Lare(4,5) koja je crtala francuski brod, ali i Vite (8) koji je po brzom postupku izradio tri svoja djela. – Nacrtao sam suncokret, francusku loptu i sad crtam najviši vrh planine koji se nalazi u Francuskoj – pojasnio nam je.

Najboljim crtežima s Crtaonice podijelit će se nagrade koje je osiguralo Francusko veleposlanstvo, a od svih crteža nastat će i kratak film.

Slične francuske igraonice inače organizira varaždinski Francuski klub svakog utorka u varaždinskoj knjižnici za predškolce i niže razrede osnovne škole.

Bogat program u subotu i nedjelju

Iako su danas završile službene projekcije VAFI festivala, u subotu i nedjelju publiku očekuje još programa.

U 18 sati počinje “Kralj i ptica rugalica”, jedan od najgenijalnijih filmova francuske animacije. Film je rađen prema bajki Hansa Christiana Andersena, likovi su diznijevske strukture, a priča prati dimnjačara i pastiricu koji pokušavaju uteči utjecaju tiranskog i taštog kralja Charlesa V + III = VIII + VIII = XVI koji vlada izmišljenim kraljevstvom nazvanom Takicardia. Kralj gleda u križ, ali nitko to ne spominje, jedino ptica koristi svaku priliku da se ruga kralju.

Ovaj film namijenjen je djeci starijoj od osam godina, a nakon njega slijede animirani filmovi za odrasle.

Seksualnost i smrt
Među četiri kratka francuska filma koje govore o seksualnosti i smrti nalazi se i “Logorama”, film nagrađen Oscarom. Uz “Logoramu” prikazat će se i “Edmond”, film o čudaku koji je postao magarac, “Madagascar”, film o ritualu nakon smrti pokojnika te “Oh Willy”, film o čovjeku koji nakon smrti majke odlazi živjeti u nudističku zajednicu.

Nedjelja – još filmova
Iako u nedjelju službeno završava VAFI dodjelom nagrada, nudi se još odličnih filmova za publiku.
U 10 ujutro prikazat će se najbolji filmovi iz VAFI Seniora, a u 16 sati u kinu Galerija prikazat će se popularni animirani dugometražni francuski film “Ernest i Celestine” za sve starije od 6 godina.
Crtić je priča o prijateljstvu medvjeda uličnog glazbenik Ernesta i boemske mišice Celestine.

crtaonica2

Svi programi su besplatni. Više na www.vafi.hr

26. travnja, subota

10-13.00 i 15 – 17.00
Francuska crtaonica i gledaonica
Varaždinska kuća, Gajeva ulica

15.00 – radionica stripa & hibridne animacije EDIT COMICS
– knjižnica za mlade

15.00 – predstavljanje
AAA Studija – Nicolas Bougère, Annecy
– palača Herzer

16.00 – okrugli stol na temu “Animacija kao pedagoško sredstvo”
– palača Herzer

18.00 – Kralj i ptica rugalica
– animirani dugometražni
– kino Galerija

20.00 – francuski animirani kratki 2
– kino Galerija

27. travnja, nedjelja

10.00 – najbolji SENIOR filmovi
– kino Galerija

11.30 – zatvaranje i dodjela nagrada JUNIOR
– palača Herzer

16.00 – Ernest i Celestina
– animirani dugometražni
– kino Galerija