Uzbudljivi spoj violine i gitare na 54. Glazbenim večerima

Danijela Zezelj

U četvrtak, 31. srpnja s početkom u 21 sat, 54. Glazbene večeri nastavljaju uzbudljivu sezonu klasične glazbe i izvrsnih izvođača s dvije zadarske međunarodno priznate glazbenice – gitaristicom Melitom Ivković i violinisticom Danijelom Žeželj Gualdi s trenutnom adresom u SAD-u. Obje umjetnice izgradile su zavidnu karijeru brojnim nastupima na pozornicama diljem svijeta te sustavnim i marljivim pedagoškim radom.

Melita Ivković je kao članica Zagrebačkog gitarističkog kvarteta dobitnica prestižnih nagrada i marljiva interpretatorica djela suvremenih hrvatskih skladatelja koji su skladali upravo za Kvartet, a to su I. Josipovć, K. Seletković i Ž. Brkanović, A. Marković i drugi. Osim koncertiranjem diljem Europe i svijeta, vrlo uspješno se bavi i pedagoškim radom, o čemu, osim rada na Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru, govore i majstorski satovi održani na Sveučilištu Južne Afrike u Pretoriji, Mobileu (Alabama) i na Međunarodnom festivalu gitare u Bruxellesu.

Jednako je sadržajna biografija violinistice Danijele Žeželj Gualdi – od jedanaeste godine, kada postaje najmlađom članicom Zadarskog komornog orkestra, ne prestaje održavati koncerte diljem svijeta, a kao doktor violine trenutno se bavi pedagoškim radom na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Wilmingtonu.

Melita Ivkovic
Melita Ivković

Zajedničku strast dvije umjetnice pronašle su u klasičnoj glazbi skladatelja španjolskog i portugalskog govornog područja s upečatljivim latino ritmom i snažno izraženom emocionalnom stranom, a za 54. Večeri pripremile su najljepše bisere upravo takve, strastvene glazbe. Prvi na repertoaru bit će J. Turina i izbor iz njegove zbirke Cinco danzas gitanas, sjajnog primjera stilizirane flamenco glazbe, zatim peta od legendarnih devet suita Bachianas Brasilieras skladatelja H. Villa-Lobosa poznatog po savršenom spoju klasične i folklorne glazbe Brazila. Odmah zatim slijedi Ricercar D. Bogdanovića sa snažnim balkanskim utjecajem u svojim originalnim skladbama, na koji će se nadovezati četiri plesa iz zbirke Dances in the Madhouse američkog skladatelja D. Lesinera čija je glazba bogata invencijom i melodioznošću, emocionalno otvorena i jednostavno lijepa.

I za kraj, dvije su nam Zadranke pripremile prva tri stavka famozne Piazzolline skladbe Historie du Tango, djela koje neminovno predstavlja najljepši primjer tog senzualnog latinoameričkog plesa.

foto: Željko Karavida