Upravljanje stresom na radnom mjestu

Nedavno europsko istraživanje otkrilo je kako više od polovice radnika drži da je stres povezan s radom uobičajen na njihovome radnom mjestu, a četiri od deset radnika smatra da se stres ne shvaća ozbiljno, istaknuto je u ponedjaljak na obilježavanju Dana zaštite na radu, na kojem je predstavljena europska kampanja “Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta”

stres

Stres nije bolest, ali izloženost stresu može izazvati bolest, upozorila je Marija Zavalić, predsjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu koje je organiziralo svečanost.

Pod stresom je najčešće srednja generacija, dakle osobe u dobi od 45 do 54 godine, a stres posebno prevladava u obrazovanju, zdravstvu i državnoj upravi.

Zaposlenici se teško nose sa stalnim pričama o otkazima, reorganizacijama, upozorava Zavalić.

Ljudi su izluđeni time – proizilazi da će ostati samo oni u Saboru i Vladi, te dvoje-troje u Europskom parlamentu, slikovita je bila Zavalić, poručivši da je vrlo važno naučiti kako se nositi sa stresom.

Stres je i gospodarska kategorija, istaknuo je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, dodavši da za zemlje poput Hrvatske troškovi zaštite na radu iznose oko 4% BDP-a.

Naveo je da je pripremljen novi zakon o zaštiti na radu koji bi trebao značajno poboljšati, ne samo normativni okvir, nego i smanjiti stradanja na radnom mjestu.
Stres povezan s radom je organizacijski problem, a ne krivnja pojedinca, ističe Zdravko Muratti iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

“Korist upravljanja stresom nadilazi uložene troškove”, naglašava Muratti, predstavljajući europsku kampanju čija je namjera poboljšati razumijevanje teme i podići svijest o rastućem problemu stresa te pozitivnim učincima njegova smanjenja.

Kampanju “Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta” koordinira Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), kampanja traje dvije godine, otvorena je za sve poslodavce, upravu i radnike, predstavnike sindikata, stručnjake zaštite na radu te sve organizacije i pojedince posvećene poboljšanju sigurnosti i zdravlja. (Hina)