Umjetnost i javne površine

Sample Image
Ovim projektom gradske vlasti žele doprinijeti jačanju identiteta grada i njegovih pojedinih dijelova, ali i funkcije javnih površina kao mjesta društvenopolitičkih i kulturnih rasprava. Projektom se nastoji obuhvatiti što veći spektar različitih umjetnika, od velikih imena svjetske umjetničke scene do onih još posve neafirmiranih. Javnim se predstavljanjem umjetničkih projekta osim toga želi postići i "inficiranje kulturom" one gradske populacije koju umjetnost inače uopće ne zanima.

Sample Image
Ines Lombradi: Vrt s bunarom

Za ovaj se projekt zalaže i bečki član poglavarstva za kulturu Andreas Mailath -Pokorny koji kaže, kako trajna i povremena umjetnost na javnim površinama obogaćuje grad i potiče na stalni diskurs s njom. Bavljenje suvremenom umjetnošću se može odvijati direktno i ciljano ili pak indirektno u svakodnevnom životu  – putem na posao, prilikom kupovine, dakle potpuno neovisno o posjetu muzeju, nastavlja Mailath-Pokorny.

Jedna od takvih javnih instalacija koja u posljednjih nekoliko dana plijeni veliku pozornost Bečana, ali i svih posjetitelja grada Beča, je deset metra dugačka, te po tri metra široka i visoka instalacija na dunavskom kanalu. Riječ je o brodu načinjenom od stiropora koji će, kako njegovi tvorci, Nik Hummer, Leo Schatzl i Paul Wenninger, tvrde,  nakon što iduće nedjelje, tj. 18. kolovoza "oživi" svojim zvukovima privlačiti još veću pažnju okoline.

Sample Image
Mona Hatoum: Hanging Garden

No, ukoliko se nađete u Beču preporučamo da posjetite i neke od trajnih instalacija, poput onih umjetnica Julie Hayward ("zaranjanje/izranjanje"), Ines Lombardi ("Vrt s bunarom") i Mone Hatoum ("Hanging Garden"). A zanimljiv je i projekt umjetnika Michaela Kienzera pod nazivom "hanging around" te umjetnice Barbare Krobath pod imenom "Tri Kineza u vlaku Qinghai-Tibet".

Više informacija o cijelom projektu na

http://www.koer.or.at/.

Ivana Ćosić

Akademija-Art.net