Umjetnost Alena Botice ide pod nokte

Afterlife Alen Botica

Afterlife  Alen Botica

VII. MOYA ANNUAL 2014
23. lipnja – 7. srpnja 2014
Museum of Young Arts, Beč

U bečkom je privatnom muzeju MOYA (Museum of Young Arts) u prošli ponedjeljak, 23. lipnja, otvorena sedma po redu izložba posvećena stvaralaštvu mladih umjetnika iz cijeloga svijeta, počevši od same Austrije do Saudijske Arabije. Cilj organizatora izložbe promoviranje je mlade umjetnosti te internacionalno afirmiranje još nedovoljno poznatih, no iznimno obećavajućih umjetnika.

Među 17 sudionika iz 10 zemalja nalazi se i hrvatski umjetnik Alen Botica. Rođeni Korčulanin samouki je umjetnik, čiji se umjetnički put uistinu može nazvati bolnim. Alen svoje slike naime najprije slika pastelnim bojama, a potom struže suvišne slojeve boje noktima i dovršava sliku prstima (fingerpainting). Po završetku jedne slike nastale na ovaj način, može se dogoditi da prođe i po nekoliko tjedna dok njegove jagodice ponovno ne zarastu, nakon čega tek može prijeći na stvaranje nekog novog djela.

„Svoj rad smatram suvremenom umjetnošću koja nastaje pod utjecajem prirodnih znanosti, moderne tehnologije i računalnih igara”, kaže Alen.

Camaro  Alen Botica

A to koliko je su njegovi radovi zapravo „suvremeni” potvrđuje i činjenica da mladi umjetnik neke od njih pretvara i u 3D format koji je vidljiv samo uz pomoć polariziranih 3D naočala.