Ukrajinske snage zauzele zračnu luku Kramatorsk

Na istoku Ukrajine od jučer traje akcija vlasti protiv proruskih separatista. Vojno-policijske snage zauzele su zračnu luku u blizini Kramatorska te upale u Slaviansk. Poginule su najmanje četiri osobe

ukraine

Ukrajinsku vojnu akciju na istoku zemlje oštro je osudio ruski predsjednik Vladimir Putin, a Bijela kuća poručila je da je – opravdana zbog prijetnji pravnom poretku zemlje.

Američki State Department, pak, priopćio je da predviđa nove sankcije Rusiji, ali i da nikakva akcija vjerojatno neće biti poduzeta prije diplomatskog sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, SAD-a i visoke predstavnice EU-a sutra, u Ženevi.

Četvrtak je nova prigoda za diplomatske razgovore, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, dodajući da prije toga vjerojatno neće biti donošenja novih sankcija. Novi val američkih sankcija mogao bi pogoditi ruske utjecajne pojedince ili kompanije u sektorima poput energetike i financijskih usluga.

Jedan je diplomat kazao da europske zemlje, uključivo Njemačku, nisu sklone uvoditi sankcije koje bi pogodile čitave sektore jer bi takav potez mogao pogoditi i europske ekonomije. (Foto: AP photo, HRT)