Skip to content

Ukidanje sankcija – Bijela kuća objavila plan pregovora s Iranom

white-house

Bijela je kuća u četvrtak objavila sažetak dogovora između šest najvećih svjetskih sila i Irana o ograničenju iranskog nuklearnog programa, reagirajući time na pozive iz Kongresa i nekih skupina u Americi na veću transparentnost u dogovaranju

Iran niječe namjeru korištenja programa za izradu nuklearnog oružja, ali je pristao ograničiti nuklearni program nakon što je međunarodna zajednica primjenila stroge sankcije usmjerene na financijske i naftne poslove te države.

Šestomjesečni plan pregovora uključuje ukidanje nekih sankcija usporedo s napredovanjem pregovora prema širem i dugoročnom dogovoru.
Bijela je kuća dala Kongresu na uvid puni tekst tehničkih uputa za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), a javnosti je ponudila sažetak na četiri stranice.

“Prioritet IAEA je da određeni tehnički vidovi tehničkog sporazuma ostanu povjerljivi”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Sukladno dogovoru, Iran je pristao obustaviti proizvodnju 20-posto obogaćenog uranija u ponedjeljak 20. siječnja i početi razrjeđivati polovicu svojih zaliha već obogaćenog uranija.

U slijedećih šest mjeseci IAEA će provjeriti niz drugih ograničenja obogaćivanja uranija i korištenja centrifuga. Iranu nije dopušteno pokretati niti puniti gorivom reaktor Arak i mora prestati proizvoditi i testirati gorivo za njega, navodi se u sažetku.

Na kraju šestomjesečnog razdoblja, Iran će pristati “ograničiti na dopuštenu količinu zalihe uranija obogaćenog do pet posto”.

Ispektori IAEA svakodnevno će obilaziti postrojenja za obogaćivanje uranija u Natanzu i Fordowu, uključujući i planske i nenajavljene inspekcije. Inspektori će također najmanje jednom mjesečno posjećivati postrojenje u Araku, za razliku od dosadašnjih tromjesečnih inspekcija.

Iran je, navodi se u sažetku plana, pristao dati na raspolaganje informacije o reaktoru u Araku i omogućiti pristup ostalim pogonima. (Dalje)