Udruge liječnika protiv Zakona o reprezentativnosti

Uoči sutrašnje saborske rasprave o Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, čelnici liječničkih udruga podržali su stajalište Hrvatskog liječničkog sindikata da se odredbama tog zakona isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se statusna i ostala prava liječnika reguliraju strukovnim kolektivnim ugovorom.

Goluža je stanje u hrvatskom zdravstvu ocijenio alarmantnim te pozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića da se uključe u rješavanje problema zdravstvenog sustava zbog kojih trpe hrvatski građani.

Napomenuo je da su razgovarali s ministrom zdravstva Sinišom Vargom i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem ali, kako kaže, nije bilo razumijevanja za njihove prijedloge.

Zauzeo se za hitno donošenje akcijskog plana kojim bi se počeli rješavati problemi u zdravstvu te ustvrdio kako liječničke udruge za svoje zahtjeve imaju potporu raznih udruga pacijenata.

U godinu dana oko stotinu liječnika napustilo je Hrvatsku i zaposlilo se uglavnom u zemljama Europske unije, a još oko 500 ih čeka potrebne dokumente kako bi otišli iz zemlje. Ako se takav trend nastavi Hrvatska će morati uvoziti liječnike iz susjednih zemalja, rečeno je na konferenciji.

romana oresnik (1)
Romana Oresnik