U Zagrebu održan sastanak Odbora za mlade HBK

Izabrano geslo idućeg SHKM-a u Vukovaru “Krist, nada naša” (1 Tim 1,1)

32429

Zagreb – U organizaciji Ureda HBK za mlade održana je u utorak 27. siječnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu sjednica Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem pomoćnog zagrebačkog biskupa Mije Gorskog, predsjednika Odbora HBK za mlade.

Susret je počeo molitvom a potom je biskup Gorski pozdravio prisutne povjerenike i zahvalio im za trud i napor koji ulažu u pastoral mladih. Naglasio je kako je ovaj Odbor najaktivniji među vijećima HBK po pitanju njegovog djelovanja na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

Povjerenik za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković predstavio je prijedlog hodograma za susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 6. i 7. svibnja 2017. godine u Vukovaru. Između tri prijedloga koja su ponuđena, Odbor je jednoglasnom odlukom prihvatio da geslo idućeg SHKM-a bude Krist, nada naša (1 Tim 1,1). Organizacijski odbor SHKM-a 2017. će provesti natječaj za himnu i logo na kojeg će se mladi moći prijaviti svoje radove.

Prijave za susret će biti otvorene početkom studenog 2016. a trajat će do ožujka 2017.

Uskrs fest će se ove godine održati na Bijelu nedjelju, 12. travnja. Natječaj za prijave skladbi završava 2. veljače.

Voditeljica programa Mladi za mlade Petra Juriša iznijela je izvješće u kojem je navela da je u tijeku Temeljna formacija animatora programa Mladi za mlade za Bjelovarsko-križevačku, Varaždinsku, Gospićko-senjsku, Đakovačko-osječku, Riječku, Dubrovačku nad/biskupiju. Ove godine na Temeljnoj formaciji sudjeluje oko 150 mladih. Opća specijalizacija animatora za mlade Dubrovačke i Mostarsko-duvanjske biskupije održala se u Slanom od 4. do 11. siječnja 2015. godine na kojem je certifikat dobilo 15 animatora.

Tajnica Ureda HBK za mlade, Ivana Čogelja iznijela je izvješća o ekumenskom susretu mladih kršćana u organizaciji Zajednice iz Taizéa koji je bio održan je od 29. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015. u Pragu na kojem je sudjelovalo 2.000 mladih iz Hrvatske i BIH. Euharistiju na regionalnom susretu predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Tajnica je govorila i o održanoj IV. europskoj konferenciji o pastoralu mladih i tijeku priprema za svjetski susret mladih u Krakovu 2016.

Idući sastanak Odbora HBK za mlade održat će se u ponedjeljak, 16. ožujka 2015. godine s početkom u 11 sati. (IKA)