Skip to content

U novome broju Glasa Koncila pročitajte… (14. u 2014. godini)

“Brak i obitelj – oltar na kojem se čovjek daruje Bogu” – tako je Glas Koncila na naslovnici novoga broja, 14. u 2014. godini, naslovio izvještaj o Nadbiskupijskom danu obitelji u Đakovačkoj nadbiskupiji

gk

Rekavši supružnicima da nemaju druge važnije i svetije zadaće od njegovanja dijaloga i komunikacije u braku te trajnog produbljivanja i snaženja bračne ljubavi i zajedništva, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je između ostaloga poručio bračnim parovima, njih oko 220: “Vaša vjera i vaše iskustvo govore vam da vas nitko ne može voljeti, nitko vam ne može pružiti nježnost i razumjeti vas kao vaš bračni drug i zato je on najveće blago koje ste primili od Boga. Jednako tako, nitko vašem bračnom drugu ne može pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav kao vi, a vaša su djeca utjelovljenje i kruna vaše ljubavi. Ona trebaju ne samo jelo i odijelo koje im osiguravate, nego i ljubav između tate i mame.”

Raspisivanje izbora za Europski parlament 25. svibnja ove godine polazište je promišljanja glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića u rubrici Komentar. Posebno se osvrnuo na izjavu Predsjednika Republike o tome kako se kampanja treba usredotočiti na “perspektivnu same Europske unije” i na “europska i razvojna pitanja”, a ne na “ustaše i partizane”. Osim opaske da se ne žele otvoriti druga ključna pitanja – koja su i europska i hrvatska – kao što je sve veća deregulacija socijalne države i stvarna demokratizacija, urednik Miklenić smatra da Predsjednikov poziv “zapravo treba shvatiti kao kupovanje još dodatnoga vremena da se produži status quo, tj. da pripadnici i simpatizeri komunističkoga zločinačkoga poretka i njihova već dobrano stasala djeca i dalje dominiraju hrvatskim društvom i politikom”.

Glas Koncila je u novome broju donio prikaz pisma koje su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili roditeljima krizmanika. Biskupi, između ostaloga, ističu da je uvjet za primanje sakramenta pohađanje kako školskog vjeronauka, tako i župne kateheze. Bez tog uvjeta podjeljivanje sakramenta potvrde se odgađa.

See also  U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Zanimljiv izvještaj došao je i iz Jeruzalema, gdje je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić otkrio spomen-ploču trojici Hrvata koji povezuju mjesnu Crkvu sa Svetom Zemljom.

“Hrvati Pavao, Antun i Jakov, kršćani iz Sarajeva, vitezovi Svetoga Groba Jeruzalemskog, godine Gospodnje 1681. kupiše Getsemanski vrt i darovaše ga franjevcima”, piše na spomen-ploči… U Svetu su zemlju hodočastili i vjernici Riječke nadbiskupije sa svojim nadbiskupom Ivanom Devčićem, o čemu također izvještava Glas Koncila u novome broju.

Među izvještaje o značajnijim događajima u Crkvi u Hrvatskoj spada i onaj sa susreta ravnatelja osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske županije s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem; onaj o cjelonoćnoj prigodi za ispovijed i klanjanju koje je, kao ostvarenje inicijative pape Franje “24 sata za Gospodina”, održano u zagrebačkoj župnoj crkvi sv. Blaža; kao i onaj o danima otvorenih vrata zagrebačkog bogoslovnog sjemeništa.

Osobit se događaj, međutim, zbio u Grazu, gdje je haški uznik Dario Kordić svoj slobodni dan iskoristio tako da se oko euharistijskoga stola okupe njegovi rodbina i prijatelji. Okupila su se tri biskupa, 37 svećenika i više stotina drugih vjernika. Osim samog izvještaja s događaja Glas Koncila prenosi i svjedočanstvo samoga Darija Kordića.

Da bi snažnom gestom skrenuo pozornost na važnost Božjega milosrđa i sakramenta pomirenja, papa Franjo je u sklopu već spomenute inicijative “24 sata za Gospodina” predvodio pokorničko bogosložje, potom se i sam ispovijedio kod “običnoga” svećenika, a zatim je i sam sjeo u ispovjedaonicu u bazilici sv. Petra u Vatikanu. I o tome izvještaj donosi Glas Koncila.

Želi li netko dublje upoznati sv. Benedikta i duhovnu baštinu koja je iza njega ostala, može to učiniti čitajući u Glasu Koncila intervju s benediktincem Augustom Riccijem, apostolskim administratorom glasovite benediktinske opatije Montecassino u Italiji. Poseban je naglasak stavljen na značenje baštine sv. Benedikta za Europu, kao i na zasade iz benediktinske duhovnosti koje mogu vjernički obogatiti svakog kršćanina.

Želio je biti svećenik, dobar svećenik, ali je Providnost odredila drugačije. Danas je suprug, otac troje djece, djed, svestrani župni suradnik. Riječ je o Vladimiru Drožđanu, koji svoje svjedočanstvo iznosi u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi”.

See also  Preminuo golman Vladimir Beara

U reportaži u 14. ovogodišnjem broju Glasa Koncila progovara život župne zajednice u vinorodnom Kutjevu.

Rubrika “Prigovor znanosti” još jednom postavlja pitanje o budućnosti EU-a i Hrvatske kad je riječ o GMO sjemenu. Nad naravi vjere, koja se više pozdaje u Boga nego li u ljudske računice, promišlja na primjeru starozavjetnog proroka Izaije dr. Božo Lujić. (dg, gk)