Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila (za nedjelje 10. i 17. kolovoza) s naslovnicom koja prikazuje detalj novoga mozaika u crkvi Kraljice neba i zemlje u Pločama na četrdeset stranica, uz redovite rubrike, donosi posebne priloge svjedočanstava iz marijanskih svetišta.

glas koncila

Komentar pod naslovom “Rad i proslava” poziva na promišljanje katoličke vjernike u Hrvatskoj, da ne gube nadu. “Svaki katolički vjernik u Hrvatskoj, koji smišljeno živi u trajnoj povezanosti s Kristom, ne će žaliti truda da unatoč svim sustavnim i smišljenim manipulacijama otkrije bitne odrednice stvarnosti kakva ona danas jest, jer to je preduvjet ispravnoga djelovanja u hrvatskom društvu”, stoji između ostaloga u komentaru mons. Ivana Miklenića.

U intervjuu dr. sc. Manda Svirac, etnologinja, članica Hrvatskoga mariološkoga instituta progovara kako je Marija, znak nade i utjehe. “Marija je bila pobožna židovska žena koja je iz svoje kulture, poštujući običaje svojega naroda, gradila svoj odnos s Bogom… Posredništvo kulture ne smijemo zanemariti. Živeći svoju vjeru u svojoj kulturi i sama je, prema Božjoj volji, bitno pridonijela stvaranju nove kulture koja će biti prožeta pojavom Isusa Krista u našoj ljudskoj povijesti, ali opet na konkretan način, u određenom vremenu i u određenoj kulturi”, navodi među ostalima dr. Svirac.

U razgovoru s povodom prof. dr. Alen Soldo govori o teškom stanju u hrvatskom ribarstvu. Upozorava kako je posljednji čas za ujedinjenje ribara i traženje rješenja, jer u protivnom država šalje hrvatsko ribarstvo u propast.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Među prilozima je i sjećanje na 39 poginulih branitelja 1991. u Dalju gdje je odana počast poginulima polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom uz vodstvo vojnoga ordinarija u RH mons. Jurja Jezerinca, koji je propovijedao na zadušnici u daljskoj župnoj crkvi sv. Josipa te predmolio uz spomen-obilježje poginulima u Erdutu. U podnesenom prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu navodi se da je osobito opasno dovođenje hrvatskih sudaca u situaciju da moraju djelovati protivno vlastitom vjerskom moralu, da zapravo moraju javno nijekati svoju vjeru ako žele ostati sudci. Prijedlog je podnijela Apologetska udruga “Blaženi Ivan Merz”, sa sjedištem u Zagrebu. Građanska udruga “U ime obitelji” pisala je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću tražeći da se omogući otpis dugova za struju poplavljenicima u području Sisačko-moslavačke županije.

U inozemnim vijestima ističe se inicijativa pape Franje za spas iračkih kršćana u kojoj ih poziva da ostanu na svojim ognjištima. “To je naša povijest. Ovdje je napisan dio povijesti kršćanstva. Okrenuti glavu znači odreći se te baštine, odvojiti se od svojih korijena. Mi kao kršćani imamo ovdje svoje poslanje, ovdje moramo dati svjedočanstvo”, rekao je patrijarh Rafael I. Istaknuo je da Iračani cijene kršćane, navodeći pritom riječi neimenovanoga ministra muslimanske vjeroispovijesti koji mu je rekao: “Vi kršćani ste cvijet ove zemlje, vi ste veličanstveni.”

Na 21. obljetnicu djelovanja Caritasova Doma sv. Ane za žene i djecu – žrtve obiteljskoga nasilja u Rijeci predstavljen je novi program u djelatnosti Doma – osim sa žrtvama, djelatnici doma počinju raditi i s počiniteljima nasilja u sklopu programa psihosocijalnoga tretmana počinitelja nasilja u obitelji. Vijest o djelovanju Caritasa Požeške biskupije donosi kako je minulih dana poplavljenim obiteljima podijelio kućanske aparate: štednjake, zamrzivače, hladnjake i perilice rublja, koje su po kućama raznosili volonteri i bogoslovi.

Među nizom priloga iz Crkve i društva je i svjedočanstvo Nade Munjaković iz župe Soblinec pokraj Zagreba koja navodi kako je njezin sin iznenada progovorio poslije hodočašća i molitve u Međugorju. “Kad sam se vratila iz Međugorja, na autobusnoj postaji čekao me muž s djetetom. Kada sam izišla, moj sin je pružio ruke prema meni i povikao: ‘Mama, kaj si došla?’ Plakala sam, muž je plakao, cijeli autobus je plakao. Svi hodočasnici nazočili su čudu koje se dogodilo jer još ujutro moj sin nije izgovarao ni riječi, a sada je progovorio cijelom rečenicom.”

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi progovara dr. Marija Znika, tajnica župnoga pastoralnoga vijeća na Trnjanskoj Savici u Zagrebu. (vč, gk)