U Iraku kaos: Džihadisti nadomak Bagdada

irak dz
Iračke snage sigurnosti pripremaju protuofenzivu na sunitske džihadiste Islamske države Irak i Levant (ISIL) nakon što je premijer dobio neograničene ovlasti, prenose agencije o uzavrelu stanju u Iraku u kojem su i Kurdi osvojili još jedan grad.

irak dz

Pojačanja policije i savezne vojske stigla su u petak u Samaru, grad 110 kilometara sjeverno od Bagdada. Snage iračke vlade kane preuzeti Tikrit, Dur i Baidži, gradove koje su džihadisti osvojili ovaj tjedan te čekaju naredbe za protuofenzivu, najavio je neimenovani irački vojni zapovjednik.

Irački premijer Nuri al-Maliki, koji je zapovjednik oružanih snaga, objavio je na svojoj internetskoj stranici da mu je vlada dala neograničene ovlasti u borbi protiv džihadista. Sve Iračane pozvao je da sudjeluju u ratu protiv neprijatelja vjere.

Radikalni ISIL osvojio je sjevernu pokrajinu Ninivu i velike dijelove pokrajine Salahedin. Oko 15.000 džihadista napreduje prema Bagdadu sa sjevera, istoka i zapada. Nalaze se oko 60 kilometara od grada u kojem vojska, policija i građani spremaju obranu.

Pobunjenici ISIL-a, koji su nastali iz terorističke mreže Al-Qaide, sada već u svojim rukama drže 15% Iraka.

U borbu protiv sunita uključio se i Iran u kojem su šijiti većina. Poslao je pripadnike Iranske revolucionarne garde kako bi zaustavili napredovanje islamista.

Jučer su islamisti osvojili jednu tenkovsku bazu nakon što su irački vojnici pobjegli. Veliki ajatolah Ali al-Sistani pozvao je šijite na oružje.

Irak je godinama poprište sektaškog nasilja, no zadnjih se tjedana vrtoglavom brzinom prekraja njegova politička karta. Kurdske vojne snage zauzele su noću na subotu grad Kara Taba nakon što su vladine snage napustile svoje položaje. Pešmerge, što je službeni naziv za vojsku autonomne regije Kuridstan, ušli su u Karah Tabu, etnički mješoviti grad u pokrajini Dijala, 120 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, prenosi agencija dpa.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako neće poslati natrag u Irak svoje vojnike, ali priprema niz drugih opcija pomoći vladi u Bagdadu. Pozvao je iračke političare da se probude, bolje organiziraju vojsku i prihvate jedinstvo vlasti različitih naroda i vjera u Iraku. Republikanci u Washingtonu traže od Obame hitne zračne napade. (HRT)