Skip to content

U ime obitelji: Predsjednik opet PROTIV

Predsjednik Josipović zloupotrijebio je svoj položaj predsjednika i kako smatraju u “U ime obitelji” odvratio pažnju od nekih afera koje se očito otvaraju vezano za njega

u ime obitelji

Konferencija za medije

Građanska inicijativa „U ime obitelji” održala je danas u Zagrebu konferenciju za medije koja je prenošena uživo na kojoj su sudjelovali članovi Organizacijskog odbora inicijative „U ime obitelji”: voditelj pravnoga tima građanske inicijative „U ime obitelji” odvjetnik Krešimir Planinić, dr. Željka Markić te Lino Zonjić.

“Volonteri građanske inicijative ‘U ime obitelji’ po cijeloj Hrvatskoj uspjeli su pokrenuti i voditi niz mjesta za izjašnjavanje. Zahvaljujući njihovu trudu deseci tisuća građana uspijevaju dati svoje potpise kako bi poduprli raspisivanje referenduma o demokratizaciji izbora”, rekla je članica Organizacijskoga odbora dr. Željka Markić te je naglasila kako je to dobra vijest. “Loša je vijest da određeni broj gradonačelnika organizirano želi otežati izjašnjavanje biračima”, dodala je, i pritom navela primjer Grada Splita o kojem je građanska inicijativa “U ime obitelji” već izvijestila.

Željka Markić ponovila je kako je od 80 lokacija za izjašnjavanje birača u gradu koji ima oko 200 tisuća stanovnika, u kojem se za prošli referendum izjasnio mnogo veći postotak od 10 posto birača, gradonačelnik Baldasar odlučio dodijeliti samo četiri lokacije.

„Volonteri inicijative iskoristili su mogućnost postavljanja štanda na kojem je biskupija dopustila koristiti crkveno zemljište. No, grad je vrlo brzo poslao policiju provjeriti koliko su centimetara noge stola izišle na gradski teren s onoga koji pripadaju Crkvi. Volonteri „U ime obitelji” danas su ponovno postavili još jednu lokaciju, dakle petu u gradu, ispred crkve Gospe od Zdravlja, gdje su se danas stvarali redovi kako bi ljudi dali svoj potpis”, rekla je dr. Markić.

Doktorica Markić podsjetila je kako Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumskom izjašnjavanju prema kojem je u samo 14 dana potrebno prikupiti 10 % biračkog tijela. „Nema niti jedne zemlje u Europskoj uniji koja ima tako rigorozan zakon”, rekla je Željka Markić te naglasila kako je „jedan od načina da se omogući u tako kratkom roku prikupljanje tako velikog broja potpisa dostupnost mjesta izjašnjavanja građanima”.

U Zadru je građanska inicijativa također imala probleme, no pokazalo se kako je gradska uprava ima razumijevanje i promijenili su svoje prvotno rješenje. Grad Zadar izdao je prvotno rješenje s radnim vremenom prikupljanja na štandovima od 9 do 17 sati, međutim na traženje volontera „U ime obitelji” iz Zadarske županije ono je produženo do 20 sati.

Željka Markić naglasila je kako inicijativa velikim problemom uz poteškoće na terenu smatra i jučerašnje izjave predsjednika Josipovića. „Jučer se priključio i predsjednik Josipović s izravnim napadom na građansku inicijativu, iznoseći potpune neistine o nekim načelima koja mi predlažemo da se unesu u Ustav Republike Hrvatske. Predsjednik Josipović zloupotrijebio je svoj položaj predsjednika, kako bi, mi smatramo, odvratio pažnju od nekih afera koje se očito otvaraju vezano za njega i to na nešto što se vrlo lako može izračunati i pokazati da nije točno, a to je snižavanje praga s 5 na 3 posto”.

Član Organizacijskoga odbora Lino Zonjić rekao je kako će birači koji glasuju za pojedinu stranku prepoznati vrijednosti njihova programa i vrijednosti njihovih kandidata te je na primjerima pojasnio kako bi izgledao broj zastupničkih mjesta kada bi stranke samostalno nastupale na izborima za Sabor. Ovih su se dana medijskim prostorom širile neistine kako će se pojaviti veliki broj malih stranaka koje će ući u Sabor radi snižavanja izbornoga praga, napomenuo je Zonjić.

Naglasio je kako “U ime obitelji” ne traži zabranu predizbornih koalicija. „Poželjno je da stranke najave s kime će koalirati nakon izbora. Tražimo pravedniji nastup u izbornoj utrci jer smatramo da nije pošteno da više stranaka na jednoj kandidacijskoj listi mora zadovoljiti iste uvjete kao i stranke koje pojedinačno nastupaju. Primjerice, zajednička lista 10 stranaka mora prijeći izborni prag od sadašnjih 5 % isto kao i stranka koja samostalno nastupa”.

Na novinarsko pitanje o broju prikupljanih potpisa, dr. Markić je rekla kako se brojke na terenu još uvijek mijenjaju, a prve informacije o broju skupljenih potpisa bit će u četvrtak.

Na pitanje novinara na koji način je grad Zagreb, naznačen kao sponzor na informatvnim materijalima Željka Markić je rekla: “Prije nekoliko tjedana tražili smo pomoć od svih gradonačelnika, poslavši im dopis na koji sve način nam mogu pomoći, u kojem je između ostalog bilo navedeno tiskanje edukacijsko-informativnih letaka u čemu nam je pomogao grad Zagreb. Popis svih donacija gradova će se objaviti zajedno”, napomenula je dr. Markić.

Na novinarsko pitanje ima li inicijativa više problema s dobivanjem dozvola sada nego tijekom referendumskog izjašnjavanja o braku, dr. Markić je rekla kako “Inicijativa ima više problema koji predstavljaju namjerni i organizirani pokušaj otežavanja građanima izjašnjavanje o referendumu. To smatramo nedopustivim”, kazala je Markić naglasivši da se ne moraju svi slagati i ne mora se svima sviđati referendumsko pitanje, no izigravanje je demokracije ograničavanje izjašnjavanja na četiri mjesta u gradu veličine Splita ili plaćanje dozvola”.

„Prijedlog inicijative „U ime obitelji” osigurava cjelovitu i zaokruženu promjenu, a njegovi protivnici vodstva HDZ-a i SDP-a, predsjednik Josipović i GONG napadaju svaki tjedan drugo njegovo načelo”, istaknula je Markić istaknuvši kako su „krenuli od toga da nije cjelovit program, a sada svaki tjedan napadaju svaki njegov element. Imamo priliku izabrati zastupnike imenom i prezimenom- preferencijalnim glasovanjem, omogućujemo da glasuju svi hrvatski državljani dopisnim i elektroničkim glasovanjem, dok su treći element načela koja omogućuju da biramo ljude iz šireg kruga kandidata”, pojasnila je Markić.

Željka Markić je kazala kako može prihvatiti da se netko s tim ne slaže i misli da nije ovo najbolji način, i ponovila kako nije prihvatljivo da predsjednik Josipović iskorištava svoju poziciju predsjednika i širi neistine u medijskom prostoru.

“Sadašnji visoki prag od pet posto, gotovo nikakvi uvjeti za kandidaturu na parlamentarnim izborima stvaraju stranke koje se javljaju od izbora do izbora, a velik broj stranaka, njih 70 posto dobije manje od 1 posto potpore birača”, istaknula je Markić dodavši da one stranke koje nekoga predstavljaju s dva, tri ili četiri posto ako nisu na listi ne ulaze kada je ovako visok prag.

“Sporazumi koalicijski i dogovori su dopušteni, ali zajednička kandidacijska lista je nepravedna i nepoštena, jer ne znate koliko biračko tijelo stoji iza koje stranke u toj koaliciji”, kazao je Planinić na pitanje novinara nije li zajednička kandidacijska lista jednaka terminu predizborne koalicije.

“Različiti politički programi i različite političke stranke na zajedničkim listama se međusobno miješaju, a kandidati se međusobnom trgovinom prije, dogovaraju tko će ući u Sabor, neovisno o tome koliki je broj birača iza kojeg kandidata”, istaknuo je Planinić na pitanje novinara zašto bi zajedničke koalicijske liste bile nepravedne.

Ako je to sve isto i zajednička lista i isti program, onda to može biti i jedna stranka, kazao je Zonjić. Ako bi prag ostao pet posto, po zadnjim istraživanjima provedenim početkom mjeseca, samo bi tri stranke u cijeloj Hrvatskoj prošle izborni prag, komentirao je Zonjić pitanje novinara zašto su išli pored ukidanja zajedničkih kandidacijskih listi i na smanjenje izbornog praga, dodavši da ako bi stranke samostalno nastupale na izborima mora se spustiti prag.

“Ako imamo koalicije koje su netransparentne i mi ne znamo koliko je koja stranka dobila podršku birača, što je osnovni problem, istaknuo je Zonjić dodavši kako se stvaraju koalicijski ugovori koji se ne temelje na stvarnoj potpori birača.

Voditelj pravnoga tima “U ime obitelji” odvjetnik Planinić dodao je “Da svaki četvrti birač ne bude bačen u smeće, mora se upravedniti izborne jedinice i sniziti izborni prag, dodavši da je važno načelo i prikupljanje tri tisuće potpisa za stranke, da bi se jednostavno pojavile političke stranke koje stvarno djeluju. Planinić je pritom podsjetio na broj stranaka koje postoje od izbora do izbora. (Izvor: narod.hr, foto: narod.hr)