U Beču sklopljena 1000. istospolna zajednica

Anna Palienko i Claudia FriesingerKrieger PID

Anna Palienko i Claudia Friesinger postale su tisućiti par koji je u Beču sklopio istospolnu zajednicu

Nakon što je Hrvatski sabor jučer usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola, iz Austrije dolazi vijest da je u Beču, gdje je 1. siječnja 2010. godine na snagu stupio zakon o istospolnim zajednicama, sklopljena 1000. ovakva zajednica.

Stanovnicima Beča pri tom im na raspolaganju stoji više mogućnosti sklapanja takve zajednice, no u načelu je to moguće na svim mjestima, gdje se provode i uobičajene ceremonije vjenčanja. Što znači da pored klasičnih matičnih ureda parovi u tu svrhu mogu odabrati i neku od 37 eksternih lokacija, počevši od dvoraca Hofburg, Belvedere, Schönbrunn, tornja na Dunavu, Hundertwasserova umjetničke kuće, hotela Sacher, starinskog tramvaja, velikog kotača u Pratetu, broda koji povezuje Beč s Bratislavom “Twin City Liner”, kuće leptira, bečke marine, Leopold muzeja sve do muzejske četvrti i mnogi drugih.

Svi oni kojima ovakva pompozna ceremonija nije pretjerano važna mogu odmah prijeći na službeni dio i svoju zajednicu prijaviti kod središnjeg bečkog ureda za registraciju građana MA 35. Ovaj korak za istospolne partnere predstavlja pravnu sigurnost u mnogim važnim životnim područjima.

Statistike pokazuju da su mnogi parovi već dugo čekali na ovu mogućnost. Tako su u prvom polugodištu 2010. sklopljena 224 partnerstva. Većina homoseksualnih parova koji su u od 2010. izrekli sudbonosno “Da” bilo je u dobi između 31 i 40 godina, pri čemu su od 1000 parova dvije trećine bili muškarci.

No nisu samo Bečani sklapali svoje zajednice u Beču. Podaci pokazuju osim toga da je velik broj homoseksualnih osoba koje su u Beču uplovile u „bračnu luku” potjecalo iz neke druge austrijske pokrajine. Za to je vjerojatno zaslužna i činjenica, što Beč nudi puno više mogućnosti za sklapanje takvih partnerstva jer se ona pored centralnog ureda za istospolne zajednice u bečkoj gradskoj četvrti Margareten mogu sklapati i u svim matičnim uredima te na nekoj od 40 bečkih “lokacija za vjenčanje iz snova”.