Skip to content

Tusk o Hrvatima u Ukrajini: To je više ruska propaganda

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu da nema potvrde o sudjelovanju hrvatskih građana u borbama u Ukrajini, izrazivši mišljenje da se tu više radi o ruskoj propagandi

donald tusk 1

Tusk je to izjavio na završnoj konferenciji za novinare nakon završetka summita EU u odgovoru na novinarsko pitanje o upozorenju ruskog ministarstva vanjskih poslova upućeno Hrvatskoj zbog navoda da njezini građani sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini te o tome da li postoji opasnost za provedbu sporazuma iz Minska zbog sudjelovanja građana EU-a u borbama.

“Nemamo dokaza da građani neke države EU-a sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini. Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi. Ali, to svakako nije glavni problem kad govorimo o provedbi sporazuma. Ne sumnjam da je prvo potrebna dobra volja s ruske strane”, odgovorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi.

“Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture”, navodi se u priopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci. Ministarstvo je na rusku reakciju odgovorilo priopćenjem.

“Što se tiče hrvatskih državljana koji su otišli na ukrajinsko bojište i zbog čega je i dana izjava na koju se referira rusko Ministarstvo vanjskih poslova, radi se o tome da su samo konstatirane činjenice, jer pratimo stanje. Činjenica jest da se na ukrajinskom bojištu nalaze hrvatski državljani, konkretno radi se o njih osam, ali ponavljamo, njihov odlazak nije vezan uz bilo koju od hrvatskih državnih institucija, a niti ih one na bilo koji način podržavaju. Bez obzira što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo s najvećom ozbiljnošću.
Smatramo da se svi strani borci, pa i oni koji su otišli iz Hrvatske, a koji se nalaze u Ukrajini, trebaju vratiti u svoje matične države kako bi ovaj današnji sporazum iz Minska što prije donio konkretne rezultate”, stoji između ostalog u priopćenju. (Hina, foto: pieniadz.pl)