Turska – Poginulo više od 200, a bori se za život još 500 rudara

Rudarska-nesreća-u-Turskoj

Više od 200 rudara poginulo je u utorak u rudniku u turskome gradu Soma, prema novim podacima koje je u srijedu objavio ministar energetike, no broj bi mogao narasti jer su još stotine zatrpane. U rudniku ugljena koji se nalazi u pokrajini Manisa na zapadu zemlje bilo je 787 radnika kada je u utorak poslije podne došlo do eksplozije a zatim i požara.

“Dvjesto i jedan zaposlenik je poginuo”, rekao je turski ministar energetike Taner Yildiz i naglasio da bi broj mrtvih mogao narasti. “Nade da će se pronaći preživjeli smanjuju se”, dodao je.

Turski je ministar kazao kako se sada ulazi “u najkritičniju fazu. Kako vrijeme prolazi sve smo bliži lošem ishodu”.

Osamdeset osoba je ozlijeđeno, od kojih četiri teško. “Strahujemo da bi taj broj mogao rasti jer oni koji su došli pomoći mogli bi se pridružiti skupini ozlijeđenih zbog udisanja dima”, rekao je ministar.

Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti objavilo je da je zadnja kontrola rudnika izvršena 17. ožujka, te da se pokazalo da se primjenjuju mjere koje su na snazi.

No radnik Oktay Berrin kaže “kako nema nikakve sigurnosti u tom rudniku. Sindikati su samo pokriće, a uprava misli samo na novac”.

Njegov kolega kaže da “dolje umiru ljudi, a sve to samo radi novaca”.

U Ankari je premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je otkazao posjet Albaniji zbog nesreće, izrazio najdublju sućut obiteljima žrtava.

Vjeruje se da je uzrok eksplozije bio kvar na električnom transformatoru što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu na zrak, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika za njih najveća opasnost jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometara dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik.

Spasilačke ekipe ubrizgavale su svježi zrak u galerije gdje su vatrogasci mukotrpno napredovali zbog gusta dima.

Rudari imaju plinske maske no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći.

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992. kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru.

U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak.

Narod.hr/Agencije