Trinaest predstava na 38. danima satire Fadila Hadžića

dani-satire
Dani satire Fadila Hadžića počet će u utorak, 3. lipnja, u Satiričkom kazalištu ‘Kerempuh’ premijerom ‘Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja’, jednoga od najznačajnijih hrvatskih satiričara Ive Brešana u režiji njegova sina Vinka Brešana

dani-satire

Na 38. izdanju jednoga od najvećih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra do 21. lipnja bit će izvedeno 13 predstava iz Zagreba, Varaždina, Splita, Ljubljane, Kranja, Beograda, Novog Sada i drugih gradova Hrvatske i regije, a okupit će tristotinjak domaćih i stranih kazališnih umjetnika.

Njih je kao vrh recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj i regiji među 53 pristigle prijave odabrala ovogodišnja izbornica festivala kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac.

Od hrvatskih su predstava uvrštene “Hamlet” u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), “Pasivni otpor” redatelja Maria Kovača i izvedbi Kazalište tvornica lutaka iz Zagreba, “Libreto” splitskoga HNK u režiji Saše Broz, autorski projekt Mirana Kurspahića “Thiscastings” u izvedbi zagrebačkoga Teatra Rugantino, “Tartuffe” Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića i “Ružni” Jerneja Kobala u izvedbi varaždinskoga HNK.

Regionalnu će scenu na ovogodišnjem festivalu predstavljati tri predstave iz Srbije (“Gospođa Ministarka” beogradskog Pozorišta Boško Buha, “West Side Story” Novosadskog pozorišta, Srbija i “Unosno mjesto” beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta), dvije predstave iz Slovenije (“Boris, Milena, Radko” Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i “Mrtvac dolazi po dragu” Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj) te jedna iz Crne Gore (“Očevi su grad(ili)” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice).

I ove godine, off program festivala nudi niz atraktivnih popratnih događanja pa će nakon predstava u službenoj konkurenciji, pozornica kazališta Kerempuh i njegova noćna scena postati poprište koncerata, političkih sučeljavanja, performansa, predstavljanja uglednih pisaca i slično.

Prvi put će se u kazalištu, na Noćnoj sceni u formi pod nazivom “Ring Kerempuh”, naći voditelj Aleksandar Stanković koji će ugostiti i suprotstaviti intrigantne goste iz političkog miljea.

U sklopu programa “Poznati pisci na sceni” predstavit će se Zoran Ferić isječkom iz romana “Kalendar Maya” – “Tišina”, odnosno, performansom u izvedbi Silvija Vovka, Marije Šegvić i Zorana Ferića.

U ponedjeljak, 16. lipnja, na velikoj sceni Satiričkog kazališta Kerempuh nastupit će riječki sastav LET 3, a nekoliko dana kasnije, u petak 20. lipnja i splitski TBF-ovci.

Festival završava proglašenjem pobjednika i svečanom dodjelom nagrada u subotu, 21. lipnja, nakon čega će poznati spisateljski tandem Boris Dežulović i Predrag Lucić izvesti satirični performance pod nazivom “Melodije bratstva i prvenstva”.

Sve završava koncertom Kerempuhova kućnog kazališnog banda Chishche Lishche i njihovim gostima iznenađenja. (Hina)