Skip to content

Tri filmske premijere na 12. Tabor film festivalu

Generalka – novi film Jasne Nanut, talijanski animirani film Zero i ruski igrani film Fan premijerni su naslovi ovogodišnjeg Tabora

tabor

Dvanaesto izdanje Tabor film festivala počinje sljedeći tjedan i vrijeme je da se upoznamo s glavnim filmskim programom. Među pedesetak filmova u međunarodnoj konkurenciji dio njih će po prvi puta biti prikazano u Hrvatskoj, ali i u regiji. Svoju hrvatsku premijeru tako će imati filmovi – Smrt Djeda Božićnjaka, francuskog redatelja Laurenta Firodea koji je poznat i po suradnji s glumicom Audrey Tatou, Život Manilala Kataria britanske redateljice Meere Darji, kolumbijski film Portreti redatelja Ivána Davida Gaona, francusko-singapursko-tajvanski film Poslije zime u režiji Jow Zhi Wei, estonski film Srijedom Ieve Javaityte, Kako sam ostao bez krila srpskog redatelja Ivana Tasića, dansko-kambodžanski film Treća kuća, a njima se pridružuju i francuski film Rupa u zraku, palestinski Pojas kondoma, belgijski Kao i svako tijelo, kambodžanski Snimaj, irski Naša neograđena država, brazilska Tenisačica, te film Claudiu i riba, nastao u njemačko-rumunjskoj produkciji.

Svjetsku premijeru imat će dva filma: animirani film Zero, talijanskog redatelja Igora Imhoffa priča je o mračnom i primitivnom svijetu u kojem figure lutaju bez odmora u potrazi za hranom, ponekad bivajući predatorima, a ponekad plijenom. Usklađeno s datumima svjetskog prvenstva, premijerno na Taboru bit će prikazan igrani film ruskog redatelja Michaela Plotinskog – Fan, koji govori o tinejdžeru, stravstvenom navijaču, i jednom danu u u njegovu životu, kada se igra najvažnija utakmica.

Među tridesetak kratkometražnih filmova u domaćoj konkurenciji premijerno će se prikazati igrani film Jasne Nanut, Generalka. Priča je to o jednom petku navečer u državnoj instituciji, gdje činovnik Mate (Dado Ćosić) još uvijek boravi u svome uredu. Osim njega, tu je još samo čistačica Jadranka (Urša Raukar). Što se između ovo dvoje likova dogodi, dođite provjeriti na Tabor film festival.

U domaćoj konkurenciji, tematsko-žanrovski podijeljenoj u četiri programa pod nazivima Zamka, Obiteljske stvari, Ugriz stvarnosti i Eksperimenti, s igranim se filmovima natječu redatelji Nebojša Slijepčević, Irena Škorić, Ivan Ramljak i Marko Škobalj, Daniel Kušan, Ivan Sikavica, Lana Kosovac, Daria Blažević i Barbara Vekarić. Jake snage dokumentarnog filma ove su godine Igor Bezinović, Boris Poljak, Mario Papić, Anja Strelac i Tomislava Jukić, te Darovan Hušek. Svojim animiranim filmovima predstavit će se autori Petra Zlonoga, čiji film Glad ulazi i u ovogodišnju međunarodnu konkurenciju, Irena Jukić Pranjić i Danijel Žeželj, dok eksperimentalnu bazu programa čine filmovi Ane Hušman, Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Vladislava Kneževića, Vlade Zrnića, Davida Lovrića, Antonije Begušić, te prerano preminulog redatelja i dugogodišnjeg prijatelja ovog festivala – Ivana Ladislava Galete.

See also  Medeju s Lovrjenca, zbog Pandura, treba gledati mnogo puta

O nagradama će odlučivati tročlani žiriji. U žiriju za međunarodnu konkurenciju nalaze se francuski filmski redatelj Gabriel Gauchet kojeg pamtimo po filmovima Die Kneipe, Efecto Domino, The Mass of Men i Z1 te dobitnik mnogobrojnih filmskih priznanja među kojima je i Zlatni leopard u Locarnu i Grand Prix na međunarodnom filmskom festivalu Molodist u Kijevu, kosovski redatelj dokumentarnih filmova Baris Karamuço, te prošlogodišnja pobjednica u domaćoj konkurenciji Tabor film festivala s filmom BLA, kiparica i autorica animiranih filmova Martina Meštrović. Filmove u domaćoj konkurenciji ocjenivat će zambijska redateljica s britanskom adresom Rungano Nyoni, čiji je film Mwansa The Great je 2012. godine dobio više od 20 nagrada i bio je nominiran za nagradu Afričke akademije i BAFTA nagradu, direktorica filmskog festivala In the palace iz Balčika (Bugarska) Valentina Božičkova, te estonski redatelj, filmski producent i direktor festivala Sleepwalkers Peter Murdmaa.

Tabor film festival počinje u utorak, 10. lipnja i traje do nedjelje 15. lipnja, a održavat će se u Mariji Bistrici, Zaboku i u dvorcu Veliki Tabor. Ulaz na projekcije i koncerte 12. Tabor film festivala je besplatan.