Skip to content

Tomo Hrgota u Galeriji Toš Punat

Iz kataloga
U bezgraničnom lutanju i slobodi misli, u suživotu s krajolikom i ljudima Tomo Hrgota pronalazi svoje slikarske pustolovine. Realne i bazične, nesputane ali na tragu tradicije, njegovi prizori nastaju lagano kao da slijede pogled očiju i prenose ga izravno na platno. Intimistička i senzibilna atmosfera čini poveznicu sa povijesnim slikarstvom plainaira.
Mrtve prirode, krajolici nizina, predjela uz rijeku ili mora izlaze iz plavih sjena, suptilnih odnosa oblika i lirskih kompozicija. U njima se sluti svježina i ritam dana, one dišu ocrtavajući puls umjetnika koji nesputano traži i bira predjele kako bi mogao izraziti ljepotu i jednostavnost likovnosti, poteza kista, igru svjetlosti i života boje. Prepoznatljivi motivi otvaraju se pred nama u razrađenoj paleti koja se od jasnije pruža u zagasitim plavoljubičastim i tamnim bojama dubine.
U skladnom i uvijek novom doživljavanju prirode naglašene su svakodnevne stvari koje nas okružuju, krajolik koji se neprimjetno mijenja tu oko nas, pod svjetlinom sunca ili sivilom oblaka, u toplim preljevima jeseni ili u živim kontrastima ljeta. Tomo Hrgota otkriva nam tu čaroliju izmjena, stvarajući vizije u kojima se osjeća dah vjetra i čežnja prostranstva.
Opisujući stvarnost, boje kreiraju otkrivajući misli i autentičan rukopis autora. Krajolik se otvara pred nama sačinjen od snenih i čarobnih vizura osjećaja koje nas vode u sasvim opipljiv svijet gledan kroz prizmu imaginacije akademskog slikara Tome Hrgote. Njegove slike svojom vizalnom snagom potvrđuju energiju i neponovljivost umjetnosti koja se duboko utkala u naše živote.
Jasna Rodin, prof.

Tomo Hrgota rođen je 1965. godine u Kaknju (BiH). Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je HDLU-a Osijek.

Sudjelovao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja. Donirao je puno svojih djela u humanitarne svrhe. Radio kao profesor likovne kulture desetak godina. Povremeno vodi tečajeve slikanja i crtanja. Isključivo se posvetio slikarstvu..Živi i radi u Osijeku.

Jasna Rodin

Umjetnička voditeljica Galerije Toš

Akademija-Art.net

See also  BULIĆ, Monoliti - promišljanja o arhitektonskim volumenima, izložba skulptura u HUiU galeriji