Skip to content

Tanja Vujasinović: Unutrašnji prostor

Prazna soba u središtu galerije, razdvaja dvije polovice skulpture nosoroga koji svojim impresivnim volumenom i tendencijom kretanja naglašava ideju svog unutrašnjeg prostora. Slično mađioničarskom triku rezanja i razdvajanja tijela, dolazi do trenutka iluzije, kada praznina bez posljedica po tijelo ulazi unutar dviju razdvojenih polovica.
Našim ulaskom u prostor koji razdvaja, možemo ignorirati nosoroga i njegovu autoritativnu masu, no zanemarimo li sebe u odnosu na skulpturu, dobivamo dojam da je postojeći prostor fikcija, čime nužno negiramo i naše postojanje. Prepolovljena skulptura tada ponovno postaje cjelina i jedina prava stvarnost.

Materija i prostor isprepliću se u odnosima fikcije i stvarnosti, rezultirajući apsurdnom idejom da se mi sami uklapamo u nematerijalno i nepostojeće.

Tanja Vujasinović je rođena je u Zagrebu. Godine 1999. diplomirala je na ALU u Zagrebu, smjer kiparstvo. Godine 2006. završila je poslijediplomski studij iz vizualnih umjetnosti (MA Fine Art) na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. U svom radu koristi se različitim medijima uključujući skulpturu, instalaciju, fotografiju, video i zvuk.

Akademija-Art.net

See also  Špancirfest pred vratima, Varaždin oblači "novo ruho"