Tajni plan Merkel-Putin. Unija će priznati aneksiju Krima za opskrbu plinom

Ako je vjerovati pisanju svjetskih medija, Njemačka i Rusija rade na tajnom planu mirnog okončanja krize u Ukrajini.

mer put

Kako piše Independent, plan Angele Merkel i Vladimira Putina bazira se na stabilizaciji ukrajinske granice i snažnom ekonomskom poticaju zemlje koja se nalazi u teškoj financijskoj situaciji s naglaskom na novi energetski sporazum koji će osigurati sigurnu isporuku plina.

Naime, ukoliko Rusi prihvate ovaj plan međunarodna zajednica morat će priznati Krim i aneksiju od strane Rusija što će neke zemlje članice UN-a teško progutati.

Izvori tvrde kako plan podrazumijeva prestanak ruske financijske i vojne podrške raznim proruskim separatističkim skupinama u istočnoj Ukrajini. Uz to, Putin će se obvezati da neće ometati trgovinske paktove između Ukrajine i Europske unije, a Ukrajini će biti ponuđen novi dugoročni sporazum s ruskim Gazpromom. Ova stavka od velike je važnosti Ukrajini budući da trenutno ne postoji apsolutno nikakav plinski sporazum što znači da bi se ukrajinske zalihe mogle potrošiti i prije nadolazeće zime.

Moskva bi Kijevu trebala platiti i milijardu dolara težak kompenzacijski paket zbog gubitka zarade od najma koje je Rusija plaćala za svoje flote stacionirane na Krimu i u Luci Sevastopolj na Crnom Moru.

Međutim, sve bi ovo moglo pasti u vodu jer, kako se doznaje, o ovom planu raspravljalo se prije rušenja zrakoplova Malaysia Airlinesea, ali Njemačka i dalje stoji iza njega.

Službene potvrde, pak, nema niti s jedne niti s druge strane. (Foto: DPA/PIXSELL, Dalje)