Skip to content

Tajna veza Picassa i Japana

Tu činjenicu ilustrira izložba »Skrivene slike – Picasso i japanske erotske grafike« koja se do 14. veljače može razgledati u Picassovu muzeju u Barceloni.

Kustosi izložbe smatraju kako je Pablo Picasso razvio interes za japansku umjetnost preko radova Henrija de Toulouse-Lautreca, Edgara Degasa i Vincenta van Gogha. Među erotskim japanskim grafikama rad je s potpisom Katsushike Hokusaija, koji prikazuje ženu i hobotnicu, a jednu je verziju Picasso napravio 1903. godine.

Japanske erotske grafike su tijekom stoljeća nazivane različito, i to kao shunga, makura-e ili varai-e, a uz njih je vezan i pojam higa, što znači »skrivene slike«.

Na izložbi se može razgledati 19 erotskih grafika koje su utjecale na rad španjolskog slikara, poznata erotomana. Grafike su nastajale između 17. i 19. stoljeća i bile su dijelom privatne kolekcije španjolskog majstora. Uz njih su izložene i Picassove grafike i crteži erotske tematike, te djela drugih japanskih i zapadnjačkih umjetnika koja bacaju novo svjetlo na povezanost Europljana i japanske umjetnosti. (Vjesnik.hr)

Akademija-Art.net