Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u Karlovcu

Plakat Salon 2014 off portal

Plakat Salon 2014 off portal

U posebnom konceptu protkanom temama iz kulture, važnosti karlovačke kulturne strategije, znanja i europske prakse spajat ćemo prošlost, sadašnjost i budućnost. Stoga profesoricana ADU, dr.sc. Snježana Banović i bivša studentica, Marija Ratković Vidaković, u određenoj vremenskoj i iskustvenoj distanci, govore o kulturi, gradu, važnosti dijaloga uključujući u temu Karlovčane, predstavnike udruga i goste iznenađenja, stvarajući koncept dijaloga s razlogom. Temu moderira Andrea Štalcar Furač.

O potencijalima Karlovca, modelima te dobrim primjerima kroz praksu govorit će dr.sc. Snježane Banović i Marija Ratković Vidaković. Po prvi puta govorimo o tome što i kako Karlovac može s pozicije male regionalne prijestolnice kulture i na koji način pametno upravljati kulturom i pozicijom grada u skladu s mogućnostima, ali i otvoriti raspravu za sve dionike kulturnog, turističkog, društvenog i gospodarskog djelovanja s iskustvom u kulturnim razmjenama.

Svjetski Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj je inspiracija za sve države i društva, za sve zajednice i svakog čovjeka.

Čl. 1. Opće deklaracije o kulturnoj raznolikosti kaže: “Kultura se pojavljuje u različitim oblicima u vremenu i prostoru. Ta je raznolikost utjelovljena u jedinstvenosti i mnogostrukosti identiteta grupa i društava od kojih se sastoji ljudska vrsta. Kao izvor razmjene, inovativnosti i kreativnosti, kulturna raznolikost je potrebna svakoj ljudskoj vrsti kao što je bioraznolikost potrebna prirodi. U tom smislu, ona je zajednička baština čovječanstva i trebala bi biti priznata i prepoznata na dobrobit sadašnjih generacija i onih koje tek dolaze.”