Svim mamama želimo sretan Majčin dan!

Iznenađenje-za-mamu
Danas se diljem svijeta obilježava dan kojim se slavi majčinstvo (druge nedjelje u svibnju). Iako je u prošlosti ovaj blagdan imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, Dan majki se u novije vrijeme svodi na darivanje i ugađanje majkama i bakama

Iznenađenje-za-mamu

Bez obzira na to lijepo je imati dan posvećen najvažnijoj ženi u životu svake osobe. Mame su sve u našim životima – prijateljice, mentorice, kritičarke, medicinske sestre, učiteljice… imaju bezbroj uloga kako bismo se mi osjećali sigurno, zaštićeno i voljeno.

Kako je počelo obilježavanje Majčinog dana?

Sve je započelo 1858. g. u malom gradiću Websteru u Zapadnoj Virginiji, u SAD-u. Tamo je živjela žena po imenu Anna Reeves Jarvis koja je željela poboljšati sanitarne uvjete u gradu. Ona je jedne nedjelje organizirala “Majčin radni dan”. Na taj se način sakupljao novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažirala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina. Tijekom američkog Građanskog rata proširila je svrhu “Majčinog radnog dana” kako bi se poboljšali sanitarni uvjeti za obje zaraćene strane i za ranjene. To je dovelo do združivanja nekoliko članova obitelji koje je rat razdvojio. Anni Reeves Jarvis, zahvaljujući njenim podučavanjima o sanitaciji, pripadaju zasluge za spašavanje tisuće života.

Njena kćer, koja se također zvala Anna, je nakon majčine smrti 1905.g. odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Sjetila se kako joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcu, a ni jedan nije ženama, majkama. Dala je otkaz i u cijelosti se posvetila ostvarenju ovog projekta. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – omiljeni cvijet njene majke. 10. svibnja 1907.g. je crkva Grafton u Zapadnoj Virginiji prva proslavila neslužbeni prvi Majčin dan. Njezin se rad konačno isplatio 1914. g kad je predsjednik Woodrow potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

Čudesna je pomisao da je jedna žena, Anna Reeves Jarvis, čiji je cilj bio poboljšanje sanitarnih uvjeta, izgradila tako snažan most koji i dalje spaja ljude različitih uvjerenja.

Majčin se dan obilježava druge nedjelje u svibnju. Danas preko 40 zemalja službeno obilježava Majčin dan, uključujući Hrvatsku, Dansku, Finsku, Italiju, Tursku, Australiju, Belgiju i druge.

Bez obzira na to tko smo, kako smo odrasli i gdje živimo, taj dan bismo se trebali prisjećati doba u životu kad smo bili krhki, znatiželjni i naivni, a naša nas je majka sigurno vodila kroz život. Trebamo imati na umu da nije bitno to što kupujemo majkama, već što činimo kako bismo im pokazali koliko cijenimo njihovu ljubav i brigu za nas.

Svim majkama želimo SRETAN MAJČIN DAN!

zena.hr