Sveti Otac: Nemojte govoriti da ste kršćani, a živjeti kao pogani

Blagdan je Sv. Stjepana. Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva spominje se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji

pope f

Papa se molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane

Papa Franjo je blagdan Sv. Stjepana proslavio odavanjem počasti progonjenim kršćanima diljem svijeta i pozivom na zaštitu vjerskih sloboda. Danas se posebno molimo za sve one koje se diskriminira zbog njihova svjedočenja Krista. Svima njima želim poručiti – ako taj križ nosite s ljubavlju, ušli ste u otajstvo Božića, u srcu ste Kristovu i svoje Crkve, rekao je Franjo s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači pred masom okupljenom na Trgu sv. Petra.

Molimo se i za to što se, zahvaljujući i naporima današnjih mučenika, diljem svijeta sad mogu pojačati napori za priznanjem i konkretnim jamčenjem vjerskih sloboda, koje su neotuđivo pravo svakog ljudskog bića, naglasio je.

Sveti Otac pozvao je katolike, kojih je danas u svijetu 1,2 milijarde, da doista žive svoju vjeru. Nemojte govoriti: Ja sam kršćanin, a živjeti kao poganin, kazao je.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači ‘kruna’, ‘vijenac’. On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh! Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i s kamenom, znakom “oruđa” kojim je ubijen, u drugoj. HRT, foto: Wikimedia