Svetac dana – Sv. Edith Stein

St Terese Benedict  Edith Stein

Židovka sv. Edith Stein (1891.-1942.), profesorica filozofije, obratila se u 26. godini života na katoličanstvo, a ubrzo je osjetila i poziv u karmelski red. Zbog svog židovskog porijekla deportirana je u Auschwitz i pogubljena u plinskoj komori 1942.

Edith Stein rođena je u jednoj židovskoj obitelji 12. listopada 1891. u Breslauu. Bila je posljednje od 11 djece svojih roditelja. Nakon djetinjstva i prve mladosti, u dobi od 15 godina izgubila je vjeru. Bila je vrlo nadarena djevojka, pa je studirala pedagogiju, a doktorirala filozofiju.

U to je vrijeme bjesnio I. Svjetski rat, pa se Edith dobrovoljno javila Crvenom križu i to u jednoj vojnoj bolnici u Moravskoj. Potreslo ju je kršćansko držanje i vjera žene Adolfa Reinacha kad je on poginuo u ratu. Edith o svom dojmu piše: “Bio je to čas kad se srušila moja nevjera, kad je izblijedio moj hebraizam, a mom se pogledu ukazao proslavljeni Krist: Krist u tajni križa.” Od tada se Edith Stein upravila prema istini, da bi joj u proljeće 1921. došla pod ruku autobiografija sv. Terezije Avilske.

Počela ju je čitati i toliko je bila njome očarana da je nije puštala iz ruku. Tada je, kako reče, morala povjeriti samoj sebi: “Ovo je istina!” I tako je došao čas milosti koji ju prisili da odmah uzme u ruke Katekizam i Mali misal. Primila je krštenje 1922., a krizmu 1923. Pod duhovnim vodstvom kanonika Swinda, pa onda benediktinskog opata Walzera iz Beurena u Speyeru, živjela je među sestrama dominikankama te je brzo postigla izvanrednu kršćansku duhovnu zrelost.

Održavala je brojne cijenjene konferencije osobito o pozivu žene u svijetu i Crkvi. U Njemačkoj se, pak, iz dana u dan sve više širio val antisemitizma pa je i Edith Stein, kao Židovka, morala napustiti profesorsku službu. U travnju 1934. konačno je svečano odjevena u karmelsku odjeću i uzela redovničko ime Terezija Benedikta od Križa.

Gestapo ju je 1942. odveo u Auschwitz te je pogubljena u plinskoj komori.

Svi su je štovali kao mučenicu, a mnogi joj se i preporučivali svojim molitvama. Papa Ivan Pavao II. ju je 4. svibnja 1987. proglasio Božjom službenicom i blaženom, a 11. listopada 1998. svetom.

Suzaštitnica je Europe i zaštitnica Svjetskog dana mladih.