Svečano otkrivanje kopije spomenika u Parku Ribnjak

Akcija „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine”

pozivnica Zagreb dgjnb web ispr

Godine 1990. pokrenut je projekt «Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine» i do danas je označeno deset lokaliteta na kojima su pronalaženi materijalni ostaci rimske kulture, a sada se otkriva kopija rimskoga nadgrobnog spomenika Lucija Egnatuleja Florentina u Parku Ribnjak. Na taj je način napravljena inverzija i predmeti čiji je najčešći put «od mjesta nalaženja do muzeja» ovaj se put krenulo obrnutim pravcem – iz muzeja natrag na lokalitet. Naravno, «in situ» su uvijek postavljene kopije (napravljene od originalnog materijala a ne npr. da se izlaže gipsana kopija kamenog spomenika), dok su originali i dalje pohranjeni u muzeju. Izuzetak je krunište stele iz Gornjeg Bukovca koje je u privatnom vlasništvu pa smo izložili original, dok su ostale replike napravljene prema predlošcima iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem iz Zagreba, osim rimskodobnih lokaliteta obilježili smo i dva paleontološka – Frankopansku ulicu i Podsused. Autori ovog projekta koji brinu o odabiru, organizaciji i postavljanju spomenika su Zoran Gregl iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Nenad Jandrić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba te arhitekt Željko Kovačić, također iz Zagreba.

Važnost Akcije od samoga je početka prepoznao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te ju financijski neprestano podupire.

egnatulej ribnjak zg