Sve izgledniji krimski scenarij

referendum ukraine

referendum ukraine

Na istoku Ukrajine održan je kontroverzni referendum o neovisnosti s potencijalno povijesnim posljedicama za tu zemlju. Više od sedam milijuna stanovnika istočne Ukrajine pozvano je da glasuje na referendumu kojim će se odlučiti o sudbini regija Doneck i Lugansk.

Biračima je postavljeno samo jedno pitanje, ispisano ruskim i ukrajinskim jezikom “Podržavate li čin samoodređenje Narodne Republike Doneck/Narodne Republike Lugansk?”

Referendum je održan u kaotičnom ozračju u kojem se demokratska pravila nisu poštovala. Činjenica je da je birački popis star dvije godine, nije ga bilo moguće osvježiti, a to su spriječile kijevske vlasti. Glasovati se moglo i s putovnicom Sovjetskog Saveza, a glasovali su i mnogi ljudi bez obzira na mjesto boravišta. Što se tiče glasačkog listića, nije bilo nikakve zaštite i moglo ga se uzeti, javlja naš novinar na mjestu događaja Zoltan Kabok.

Situacija je u Donecku sigurnosno vrlo ozbiljna, ovdašnje vlasti najavljuju za sutra rezultate, a nakon toga i utemeljenje izvršne vlasti, dakle, svoju policiju i svoju vojsku. Sve ukrajinske snage na prostoru istoka Ukrajine nakon toga bit će proglašene agresorom i silom će ih se protjerati.

Moskovski Ukrajinci glasali na proruskom referendumu

Nekoliko tisuća Ukrajinaca glasalo je u nedjelju na improviziranom glasačkom mjestu u Moskvi na referendumu o statusu istočne Ukrajine. Gotovo tri milijuna Ukrajinaca radi u Rusiji, a među onima koji su se odazvali pozivu na referendum nije bilo sumnje u željeni ishod. Glasanje je organizirano u blizini Kijevskoga kolodvora s kojega vlakovi i autobusi kreću prema Ukrajini. Glasači su donijeli svoje putovnice kako bi dokazali da su iz istočne Ukrajine. Još se ne zna hoće li se njihovi glasovi uopće brojati.

Središnje ukrajinske vlasti najavile su da neće priznati rezultate te cijeli referendum proglasile ilegalnom farsom, a organizatori najavljuju i skorašnje raspisivanje novog referenduma, vjerojatno već u nedjelju 18. svibnja, o pripajanju istoka Ukrajine Ruskoj Federaciji.

U Mariupolju, gdje je prošli tjedan bilo silovitih okršaja ukrajinskih snaga i proruskih separatista, uređeno je samo osam birališta za pola milijuna ljudi. Glasovanje organizirano na 53 birališta trajat će do 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Proruski separatisti također pozivaju svoje birače na bojkot predsjedničkih izbora 25. svibnja u Ukrajini.

Referendum o odcjepljenju dviju regija osudile su Europska unija i Sjedinjene Države, strahujući da je to korak bliže građanskom ratu. Europska unija neće priznati rezultate “navodnih referenduma” koje su u Donjecku i Luhansku na istoku Ukrajine organizirali proruski separatisti, objavila je u nedjelju EU-ova glasnogovornica, prenose agencije.

Ti “navodni referendumi ilegalni su i mi ne priznajemo njihove rezultate”, rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice europske diplomacije Catherine Ashton, prenosi France Presse. Organizirani su bez demokratskog legitimiteta, rekla je, a “njihova organizacija suprotna je zajedničkoj deklaraciji iz Ženeve kojom se težilo smirivanju napetosti”. I francuski predsjednik Francois Hollande odbacio je u nedjelju referendum o samoupravi koji se održava na istoku Ukrajine i rekao da će se računati jedino glasanje na predsjedničkim izborima 25. svibnja, javlja Retuers.

Anketa koju je proveo istraživački centar Pew navodi da većina stanovništva istočne Ukrajine, njih 70 posto, želi ostati u jedinstvenoj Ukrajini.

Rusija je u travnju pripojila ukrajinski poluotok Krim nakon sličnog referenduma. ((Foto: Reuters, HRT)