Internetski pristaše sunitskih militanata, koji su u lipnju zauzeli velike dijelove iračkog teritorija, izjavili su da bi američki zračni napadi na militante doveli do napada na Amerikance.

vojnik

Predsjednik SAD-a Barack Obama ponudio je do 300 američkih savjetnika Iraku kako bi mu pomogli zaustaviti napredovanje militanata iz Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL).

Washington zasad nije udovoljio zahtjevu iračke šijitske vlade premijera Nuria al-Malikija za zračnim udarima.

Prijetnja svim Amerikancima

Profil na društvenoj mreži Twitteru pod nazivom “Liga pristaša” s više od 21.000 sljedbenika pozvao je simpatizere ISIL-a da postavljaju u petak svoje poruke s upozorenjem SAD-u da ne kreće u zračne udare.

“Ova kampanja odražava poruke koje su poslali suniti iz cijelog svijeta američkom narodu… (To je) prijetnja svim Amerikancima u slučaju američkog napada na Irak”, navodi se u poruci.

Među stotinama poruka potpore, jedan korisnik je napisao da “kao što je naš mučenik Osama bin Laden rekao, ne treba se ni s kim savjetovati o ubijanju Amerikanaca”.

“Američka intervencija u poslove Islamske države u Iraku i na Levantu znači da je američki nevjernik meta napada svetih ratnika posvuda”, napisao je drugi korisnik.

Militanti su u srijedu napali jednu od najvećih zračnih baza u Iraku u vrijeme dolaska prvih američkih timova koji će procijeniti iračke snage sigurnosti i odlučiti kako im pomoći u borbi protiv rastuće sunitske pobune.

Prvi američki vojnici stigli su u srijedu u Irak i počeli sa svojim aktivnostima, objavio je Pentagon. Polovica od 300 specijalaca koje je obećao poslati američki predsjednik Barack Obama nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama bojišta, prenosi BBC. (Hina, Net)