Što će biti s povrćem namijenjenim Rusiji?

voce povrce

Zbog ruskih sankcija mnogi poljoprivrednici u Europskoj uniji ne znaju kud bi s povrćem i voćem. U Nizozemskoj se strepi od pada cijena ako se svi ti proizvodi pojave na tržištu. Zbog toga se takva roba tamo daruje

Jednom tjedno “Voedselbank” u Maassluisu dijeli pakete s namirnicama potrebitim obiteljima. “Zahvalni smo za svaki oblik pomoći”, kaže Joke Cats, suradnica te humanitarne organizacije.

Prije nekoliko dana obradovala ju je neobična donacija – neobično velika isporuka. “Odjednom smo dobili 32 kutije rajčica i svježe cikorije najbolje kvalitete. Srećom to smo odmah mogli podijeliti potrebitima, jer petkom dijelimo namirnice”, priča Joke Cats. Budući da je bilo tako puno povrća, tome su priložili i nekoliko recepata.

Nizozemski uzgajivači voća i povrća sada tako radije daruju svoje proizvode potrebitima, nego što ih plasiraju na tržište. Veliki dio njihovih proizvoda zapravo je bio namijenjen ruskom tržištu. Ako bi sada rajčice, krastavci i paprika dospjeli na domaće tržište, cijene bi zbog prekomjerene ponude drastično pale.

Hans de Boer iz nizozemskog udruženja proizvođača nada se pomoći vlade u Den Haagu i zahtijeva: “Ono što je bilo namijenjeno Rusiji, sada se zapravo treba uništiti kako ne bi došlo do rušenja cijena.”

Na takve zahtjeve vrlo je suzdržano reagirala državna tajnica u nizozemskom Ministarstvu gospodarstva Sharon Dijksma. Za nju je jedino sigurno da po tom pitanju neće biti samostalnih nacionalnih pothvata. Ona kaže: “Moramo se dogovoriti zajedno s drugim zamljama, je li jedan takav korak doista razuman. Svaki potez na tržištu nosi sa sobom posljedice, tako da moramo odvagnuti što je najpametnije.”

A sve dok ne padne odluka, nizozemski uzgajivači pojačavaju reklame za svoje voće i povrće kako bi stimulirali potražnju. Oni su dizajnirali zajednički logo s nacionalnim bojama i sloganom “Zajedno smo jači” koji bi kupcima trebao poručiti: “Ovo je najbolja roba iz domovine. Jedite ju više jer ćemo ju u protivnom morati bacati.”

Trenutno Belgijanci hvale svoje kruške, a Poljaci jabuke koje su bile namijenjene ruskom tržištu. Jedna od tamošnjih krilatica je “Jedna jabuka dnevno drži Putina podalje od nas.” Prije nego što se roba stvarno uništi, Joke Cats smatra da bi seljaci trebali razmisliti o alternativama poput darovanja siromašnima.”Uzgajati povrće kako bi ga se bacilo ne može biti rješenje. Ako dospije kod nas, barem će biti korišteno u dobru svrhu”, kaže humanitarka Cats. (Foto: FAH, DW)