Stigla nafta iračkih Kurda, helikoptere dajemo Ukrajini?

nafta

Tanker s 40-ak tisuća tona nafte koju su dostavili irački Kurdi – navodno je još sinoć uplovio u Omišalj. Naime, jučer je o tome izvijestio Reuters koji je naveo da je isporuka dogovorena mimo vlasti u Bagdadu. Prijašnje dostave – iračke su vlasti uspjele zaustaviti, no posljednjih mjeseci zbog kaosa na sjeveru Iraka – Kurdi su nepoznatim kupcima uspjeli dopremiti naftu. Ni MOL, ni hrvatska Vlada – zasad nemaju komentara.

Inače, irački Kurdi su pod zaštitom Amerikanaca, koji ih naoružavaju za borbu protiv islamskih militanata. Reuters navodi da Kurdi prodajom nafte žele financirati borbu za neovisnost. Savezništvo sa SAD-om u tome im sigurno može pomoći.

Tanker s oko 40.000 tona nafte, koji je isplovio iz Turskog grada Ceyhan navodno je na otvorenom moru pretovario naftu na drugi tanker. On je već usidren u Omišlju. Pretpostavlja se da je riječ upravo o kurdskoj nafti, a kupac može biti bilo tko od srednjoeuropskih zemalja.

Zbog sporova iračkih Kurda i centralne vlasti u Bagdadu ova je nafta jeftinija i više od 50%. Jeftina za preradu, s velikom dobiti, no s koliko velikim političkim posljedicama?

Islamski militanti u sukobu su i s Bagdadom i s Kurdima. Njima pomaže Amerika koja je pozvala u pomoć. Ako se Hrvatska odazove onda bi ovakav vanjskopolitički potez kupovanja kurdske nafte mogao biti jednako efikasna pomoć, kao i od direktnog naoružavanja.

Ne pomaže Amerika samo Kurdima. Pomaže i Ukrajini. A Hrvatska ju čini se i ovdje počinje pratiti. Naš ministar obrane Ante Kotromanović sastao se s izaslanstvom na čelu s Haroldom Rogersom koji je inače na čelu Kongresnog odbora za raspodjelu saveznih financijskih sredstava. Spekulira se da je dogovoreno slanje 14 helikoptera vladi u Kijevu. U zamjenu bi stigli američki Blackhawkovi. Hrvatska je članica NATO-a. Pa i naoružanje može prilagoditi tom savezu.

Zamjena ruskih za američke helikoptere, na prvu možda dobro zvuči. Ipak, nije sve tako jednostavno. Helikopteri služe medicinskom prijevozu, za zaštitu i spašavanje, gašenje požara…

Iz MORH samo kratko navode: Ministarstvo obrane demantira medijske spekulacije da šalje ili donira bilo kakvu vojnu opremu Ukrajini. (HRT)