Skip to content

Stanko Abadžić: Aktovi

U izložbenom prostoru Ministry of Beauty u Zagrebu, fotograf Stanko Abadžić zagrebačkoj publici premijerno predstavlja ciklus Aktovi.

Ciklus crno-bijelih fotografija Stanka Abadžića, tematski vezan uz ženski akt, nastao je u periodu od 2003. naovamo, a fotograf ga je u prethodnoj sezoni predstavio u Galeriji Lang u Samoboru (siječanj 2009.) i Galeriji Siscia Obscura u Sisku (travanj 2009.).

Ogoljelost prikazanih tijela ostaje korotna u naglašenoj sugestiji nedodirljivosti. Lascivnosti nema. Žena je kao glazbeni instrument, usklađene forme i rezonantnosti jasnog estetskog smisla. (Možda nesvjesno, ali ne i bez razloga, glazbeni se instrumenti u Abadžićevim kadrovima često nalaze u suživotu s nagim tijelom žene.)

Dorađen i sofisticiran, fotografov angažman oko lijepih stvari uopće, premda otežan nostalgijom ipak je i mudro olakšan lakim komponiranjem. Vrsnim, klasičnim pristupom s lakoćom artističkog djelovanja, Abadžić uvodi žensko tijelo na pijedestal svoje opčinjenosti vremenom. Okamenjena prolaznost u leći njegova gledanja, nostalgija njegova opažanja u zaustavljenom kadru mijene, klasična volja oblika da se dokaže postojanim u njegovim kadrovima, sve to čini Abadžićev pristup fotografiji. Pa i aktu u njegovoj fotografiji."

Nataša Šegota Lah

Stanko Abadžić je rođen 1952. godine u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca je dobio prvi fotoaparat SMENA 8 te ubrzo postao članom Fotokluba Borovo, koji mu je organizirao prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu. Nakon stečene diplome germanista, radio je kao dopisnik za Vjesnik. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravio je u Češkoj, gdje je radio kao slobodni fotograf i predstavio se na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Najveću retrospektivnu izložbu imao je u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka u Pragu, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu. U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu i Daruvaru. Najčešće je izlagao cikluse: In absentia, Adriatic Routes, Out of the Shadow. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Abadžić je član Fotokluba Zagreb. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Hrvatskoj, Europi i SAD-u. Redovito surađuje s izdavačkim kućama Meandar, Fraktura, Znanje, AGM, Disput na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb i Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

See also  Na čelu DHK ponovno izabran Božidar Petrač

Akademija-Art.net