Srijemski Karlovci – Koncert u čast posvećen opatu Iliji Okrugiću Srijemcu

Srijemski Karlovci
Prva godina trogodišnje proslave jubileja 300. obljetnice tekijskog svetišta posebnim kulturnim sadržajem posvećena je opatu Iliji Okrugiću Srijemcu, zaslužnom obnovitelju tekijske crkve, poznatom književniku, dramaturgu, glazbeniku i povjesničaru

Srijemski Karlovci

Srijemski Karlovci – U prvoj godini trogodišnje proslave jubileja 300. obljetnice tekijskog svetišta koja je posebnim kulturnim sadržajem posvećena opatu Iliji Okrugiću Srijemcu, zaslužnom obnovitelju tekijske crkve, poznatom književniku, dramaturgu, glazbeniku i povjesničaru, u organizaciji sa župom Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima u kapeli Gospe od mira priređen je 27. rujna svečani koncert “Nek ori Iliji Okrugiću u čast”. Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina i zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca obnovili su uspomene na Iliju Okrugića, nastojeći kroz njegove pjesme i kompozicije sačuvati ih od zaborava.

Uvodnu riječ i pozdrav okupljenima uputio je domaći župnik Marko Lončar, a voditelj svetišta na Tekijama Petar Pifat prikazao je djelo i lik Ilije Okrugića Srijemca, rođenoga u Srijemskim Karlovcima a 31 godinu službovao je i u Petrovaradinu. Najznamenitiji upravitelj svetišta na Tekijama govorio je sedam jezika, svirao violinu, klavir, gitaru, tamburicu, citru i napisao mnogo napjeva, pjesama, koje se čuvaju u tradiciji orguljaša, a koji su zaslugom kompozitora Stanislava Prepreka zabilježeni. Njegove pjesme, naročito božićne, i danas se pjevaju u Slavoniji i Srijemu. Skladao je i marijanske pjesme, u čast Tekijskoj Gospi, od kojih se jedna naziva himnom tekijskog svetišta. Osim duhovne glazbe pisao je i svjetovnu narodnu glazbu, koju je na koncertu u kapeli Gospe od mira predstavio zbor župe Presvetog Trojstva: pjesme Oj Bosilje bilje, Oj djevojko, brigo materina, Milkina kuća na kraju. Tamburaški orkestar”Jelačić” zatim je izveo njegove pjesme Milkina kuća i U našem lijepo ti je Srijemu.

Na kraju koncerta uime organizatora upravitelj tekijskog svetišta Stjepan Barišić najavio je da će na kraju ove godine svetište na Tekijama u sklopu jubileja organizirati i književnu večer posvećenu Iliji Okrugiću Srijemcu i već sada pozvao sve koji imaju smisla za poeziju ili recitaciju, da se pridruže. Zajednica Hrvata iz Beograda “Tin Ujević” snimila je pak igrani film o Iliji Okrugiću.

Koncert je završen pjesmom Ilije Okrugića Nek se ori, koju je posvetio Majci Božjoj, koju su zajedno izveli svi učesnici koncerta. (IKA/TU)