Spomen bl. Bulešića u Funtani

Biskup Milovan blagoslovio novu blaženikovu sliku, rad akademske slikarice Ive Mandić

st-barnard-funtana

Funtana – Umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan u nazočnosti domaćeg župnika Ivana Butkovića blagoslovio je 24. kolovoza u prepunoj crkvi Sv. Bernarda u Funtani sliku bl. Miroslava Bulešića koju je napravila mlada akademska slikarica Iva Mandić iz Širokog Brijega, nadahnuta njegovim svetim životom i mučeništvom. Sliku je darovala obitelj Eugena Fabrisa iz Funtane.

U homiliji biskup Milovan podsjetio je na nezaboravni prizor iz pulske Arene 28. rujna 2013. – veliko mnoštvo u i oko Arene, koje sabrano moli, pjeva; dugi pljesak kod podizanja blaženikove slike. Onaj čije se ime desetljećima nije smjelo spomenuti, koji je bio ozloglašavan i prešućivan – sada je pred očima Crkve i svijeta uzdignut u slavi kao istinski uzor hrabrosti, vjernosti, istinske humanosti, zato i pravi ideal za nasljedovanje, rekao je biskup Milovan.

Istaknuo je da je beatifikacija bila samo kruna jednoga kvalitetnog života, potpuno posvećenog čovjeku. Život don Mira bio je naviještanje istine evanđelja kao što je to sam blaženik isticao: “Sva je moja ‘politika’ u tome da vas pozivam na misu i na sakramente, da iznosim pozive evanđelja na plemenit život, da djecu i mlade po vjeronauku odgajam u vjeri i moralno zdrave”; u ratu tješenje i pomaganje naroda: “Usred izmučenog i izranjenog naroda mi treba da smo dobri Samarijanci koji rane liječe bijelim zavojem ljubavi”; katoličku širinu i otvorenost prema svima: “Ja sam katolički svećenik i dat ću sakramente i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu”; vršenje dužnosti unatoč prijetnjama te spremnost da se iz vjernosti položi i sam život, sve u opraštanju i molitvi za progonitelje: “Moja je osveta – oprost”. Istinska duhovna veličina uvijek privlači, bl. Majka Terezija ostaje trajno privlačna i osobito mladima – izazovna. Mučenici isto tako, svojom hrabrošću, vjernošću i spremnošću da se do smrti žrtvuju. Oni su kršćanima, od početaka Crkve, kako zagovornici tako i primjer nasljedovanja Krista i dosljednog življenja pravih vrednota. “Biti kršćanin je zahtjevno, ali je i beskrajno lijepo”, zaključio je biskup Milovan. (foto: istriasun.com, IKA)