Spektakl Mucules – uprizorenje pomorske bitke 18. rujna 887. kod Makarske

dan-hrm-makarska-pomorska-bitka-1

dan-hrm-makarska-pomorska-bitka-1

I odmah treba čestitati organizatorima i svim sudionicima spektakla koji je na gradskoj rivi okupio oko 2500 posjetitelja pa se doimalo kao da smo na početku kolovoza, a ne u drugoj polovici rujna

Spektakularnim uprizorenjem povijesne pomorske bitke Mucules, u kojoj su 887. neretvanski mornari nanijeli težak poraz moćnoj venecijanskoj floti, završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana Hrvatske mornarice u Makarskoj 18. rujna. Ovo je bila druga godina da Grad Makarska i Turistička zajednica na ovaj način priređuju ovu manifestaciju u spomen na bitku koja se dogodila u akvatoriju između Makarske i Tučepi, a upravo datum tog, za hrvatsku povijest, iznimno važnog događaja prije 23 godine određen je kao dan proslave Hrvatske ratne mornarice. I odmah treba čestitati organizatorima i svim sudionicima spektakla koji je na gradskoj rivi okupio oko 2500 posjetitelja pa se doimalo kao da smo na početku kolovoza, a ne u drugoj polovici rujna. Bilo je uistinu dojmljivo. Kominski gusari (izvrsni neretvanski lađari koji su samo za tu prigodu stigli iz Komina), krvavički gusari i makarski gusari „savladali” su moćne mletačke brodove (MB Calypso i MB Viganj), oteli ranjenog dužda Kandiana (izvrsno ga je odglumio Emil Talijančić) doveli ga na kopno kako bi mu presudio knez Branimir (dr. Josip Marinović), te mu pred okupljenim, mnoštvom dosudili smrtnu kaznu. (makarska-post.com)

dan-hrm-makarska-pomorska-bitka

Simulaciji bitke prethodila je pučka fešta uz gastronomsku ponudu, nastupe Gradske glazbe Makarska, klape Srdela i Krvavičke mornarice, a trio Big (ovoga puta kao kvartet) u jednom od svoji ponajboljih nastupa rasplesao je i zabavio mnoštvo okupljeno na prostoru rive ispred glavnog mula. Voditelju programa, Draženu Kuzmaniću pridružili su se Tonči Lalić i Miroslav Družianić (na čiju inicijativu je ovaj spektakl prošle godine prvi put održan). Makarska je dobila još jedno atraktivno događanje i to u posezoni, a broj posjetitelja dovoljno govori u prilog tome da je riječ o više nego zanimljivoj manifestaciji koja će, uz neke najavljene koncepcijske dorade, svake godine posve sigurno biti sve kvalitetnija. Treba naglasiti da namjera organizatora nije dosljedno slijediti povijesne činjenice već na zabavan i atraktivan način podsjeti na jedan od najznačajnijih datuma iz burne hrvatske povijesti. Još jednom čestitke svima koji su dali doprinos da ove godine zabilježimo još jedno uspješno događanje u gradu podno Biokova.