Spasi znak! i Akcija SAP u okviru 49. zagrebačkog salona

Vjesnik

Vjesnik

Najavljujemo dva popratna programa u Tehničkom muzeju u Zagrebu (Savska 18), zajedno zbog blizine termina (1. i 2. srpnja):

1. program:

SPASI ZNAK!
predstavljanje projekta i knjige

utorak, 1. srpnja – 18.00
Tehnički muzej, Savska 18, Zagreb

SPASI ZNAK! projekt je koji promiče zaštitu i obnovu starih tvorničkih natpisa, znakova i logotipova na području grada Zagreba kao doprinos očuvanju dizajnerske i industrijske baštine.

Nakon propasti tvornica i industrijskih postrojenja kao najznačajnijih činitelja razvoja i ekonomskog prosperiteta, često su znakovi jedino što ostaje na ruševnim zgradama ili zatvorenim trgovinama.
Na zagrebačkom području postoji značajan broj ovakvih znakova. Oni predstavljaju svjedočanstva gradske industrijske prošlosti, nekadašnjeg ekonomskog razvoja, ali i simboličnih te estetskih vrijednosti vremena kojem pripadaju.

O projektu i knjizi govoriti će Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić (Kultura umjetnosti), autori projekta; Rosana Ratkovčić, autorica predgovora u knjizi te Sonja Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja).

 

2. program:

Akcija SAP
Snimanje / Arhiviranje / Prezentiranje
prezentacija

srijeda, 2. srpnja – 12.00 sati
Tehnički muzej, Savska 18, Zagreb

Akcija SAP (Snimanje / arhiviranje / prikazivanje) pokrenuta je s idejom da se građani Zagreba i njihovi posjetioci upoznaju sa spomenicima i skulpturama s kojima dijele javni prostor. Želja je da spomenici dobiju identitet, prepoznajući osobe ili motive koje predstavljaju, kao i autore/autorice koji su ih zamislili i ostvarili. Poznavanje teme, forme i sadržaja predstavlja polazište za učenje, kritički odnos i vrednovanje likovnih djela u javnim prostorima grada Zagreba.Projekt SAP se sastoji od bloga s objavljenim skupljenim podacima te karte i edukativne knjižice. SAP nije završen projekt, već se neprestano razvija i nadopunjuje.Suradnici na programu: Darija Alujević, Mario Beusan, Sanja Bachrach Krištofić, Mario Krištofić, Tessa Bachrach Krištofić, Rosana Ratkovčić.

SAP je financijski podržan od Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH, a ostvaren u okviru programa ULUPUH-a. Izdavač: ULUPUH.