Smjehokazi Jasne Popović Poje, lektira i priručnik

kutina 1

kutina 1

Snimio: Željko Gašparović

– Na 272 stranice 140 igrokaza za učenike od prvog do četvrtog razreda
– Sadržajem u 44 poze vodi omiljeni psić Igran

U Dječjem tjednu Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar predstavila je osmu i najopsežniju knjigu za djecu Smjehokazi Jasna Popović Poje. Ravnateljica Knjižnice Darija Jež podsjetila je da je autorica je članica Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade; Ogranka MH, Društva hrvatskih haiku pjesnika te Svjetske udruge haiku i tanka pjesnika – UHTS. Sudjelovala je na brojnim književnim natječajima i susretima. Haiku stihovi Jasne Popović Poje u mnogim su antologijama,zbornicima, kalendarima, revijama, haiku časopisima i internetskim stranicama za književnost.

kutina 2

Radovi su još uvršteni u početnice, čitanke, vježbenice, radne bilježnice, nastavne listiće, priručnike, kataloge i zvučne CD-e za osnovnu školu. Najnovija knjiga, točnije zbirka igrokaza na 272 stranice (nakladnik Spiritus movens d.o.o. Kutina), a što je posebno važno – spoj je ljubavi i prakse radom učiteljice Osnovne škole Novska. Smjehokazi učenicima nude lektiru, a učiteljima su koristan priručnik. Recenzijama to potvrđuju dr.sc. Katarina Aladrović Slovaček i prof.dr.sc. Berislav Majhut (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

kutina 3

Djelo sa 140 smjehokaza prilagođenih učeničkoj kazališnoj izvedbi radosna je nastavna priprema za svaki pojedini trenutak u školskoj godini: radni, blagdanski, izletnički, ekološki… Priprema je to i za učenje o pažnji prema bližnjima, ali i sadržajima koji se uče u školi i pomagalima iz đačke torbe. Između ostalog naglasio je urednik Dragutin Pasarić Pokazala je to uz promociju i kraća učenička izvedba koju je pripremila Kristina Grdur, prof. Autorica metodoloških predložaka objavljenih uz svaki mjesec uz kratke igrokaze u stihu ili dijaloške pjesme Manuela Leskovar prof. izvrsno je primijetila i pred brojnom publikom pohvalila njihovu vrijednost u dodiru učenja i života.

kutina 4

U knjizi se pojavljuje kao voditelj i knjigopazitelj psić Igran. Vrlo dojmljiv kroz 44 likovne kreacije po uzoru u boji kreacijama je u suradnji s učenicima Bojana Iličića, magistra primarnog znanja. Inače psić je stvarni lik iz autoričinog sretnog djetinjstva u Novskoj, a na čemu u posveti knjige zahvaljuje svojim roditeljima. Na osobito značajnu ulogu Jasne Popović Poje objavom radova u školskim udžbenicima podsjetila je Gordana Ivančić, glavna urednica za razrednu nastavu nakladničke kuće Profil. U njoj je književnica Jasna objavila prve i do sada najviše radova. Autorici je, naznačivši njezin vrijedan doprinos kulturi Novske, čestitao gradonačelnik mr.sc. Vlado Klasan. Prije gradske promocija je posebno održana OŠ Novska na oduževljenje brojnih učenika.

kutina 5