Smišljeno uništavanje Imunološkoga zavoda

imunoloski

imunoloski

Piše: Đurđica Ivanišević Lieb (Glas Koncila)

Stari i novi oblici uništavanja

Imunološki zavod Hrvatske je pod stečajem. Gosti Mreže tv bili su dr. Srećko Sladoljev i Tomislav Kiš od kojih smo saznali koja je šteta napravljena ustanovi koja je stvarana sto godina: dr. Sladoljev je rekao da je to civilni Vukovar. Od petero članova stručnjaka u upravi te zdravstvene ustanove trojica su HNS-ovci – znači da je to povjereno jednoj stranci.

Dr. Sladoljev je rekao da se radi o zaštiti četiri milijuna ljudi, a ono što je najžalosnije jest da se krvna plazma već spaljuje i da se zavod sustavno uništava. Konkretno to znači: ako nekog ugrize zmija u Hrvatskoj, cijena će za serum biti 500 eura jer je uvezen iz Francuske, a naš serum bi došao 25 eura. Postajemo poput Indijanaca jer derivati idu u ruke velikog kapitala, a što ako nam jedan dan više ne daju lijekove ni po velikoj cijeni. Sugovornici su rekli da će se krv dobivati iz Bangladeša i ostalih sličnih zemalja i da se, pojednostavnjeno rečeno, može davati krv za jedan šut, što se može dogoditi da bude od prijenosnika bolesti pa se više ne može govoriti o lijeku. Imunološki zavod, prema pisanju Jutarnjega lista, odlučio se na stečaj, kako govori direktor Davor Gajnik, nakon što je Agencija za lijekove i medicinske proizvode Imunološkom zavodu uskratila dozvole za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili plazme te seruma životinjskoga podrijetla. Gajnik je naknadno pokušao zaustaviti pokretanje stečaja uloživši žalbu u kojoj je…

Jaslice postavljene u središtu Voćina zapaljene su ne baš slučajno kao podsjetnik na masakr 16. prosinca prije 23 godine. I o tome je bila medijska šutnja. Načelnik općine naredio je da se podignu nove jaslice, ali su i one u noći 4. siječnja izgorjele do temelja. Ni o tome u medijima nije bilo ni riječi.

Cijeli članak možete pročitati u on-line izdanju Glasa Koncila, kao i u novome broju tiskanog izdanja, dostupnog u župama diljem Hrvatske. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)