Slike i pjesme u Suncu

Sample Image

interesantna i posebna tematska Izložba Moje Pokuplje slikara i etno-kolekcionara Bošidara Škofača može se pogledati do kraja mjeseca travnja. Na svečanost otvorenja došlo je osmadesetak uzvanika. Dvadeset slika izrađenih u tehnici ulja na platnu dočaralo nam je život i atmosferu Pokuplja, Turopolja, Posavine pa čak i Moslavine.

Uz ove posebne škofačeve slike atmosferu su podigle i izmamile pljesak i pjesme kulturmo-umjetničkog društva iz Letovanića čiji članoovi su bili obučeni u vrlo insprativne narodne nošnje. Izložbu je otvorilo osoblje galerije Sunce, a o slikarstvu Božidara Škovača, tekst Juraja Baldanija, pročitao je i interpretirao doajen zagrebačkog glumišta Josip Bobi Maroti. (Slike Božidara Škofača možete pogledati  u galeriji slika Moje Pokuplje na ovom Portalu)

Sample Image

….Božidar Škofač slikar je okoliša u kojem živi i čijom je autentčnošću prožet do srži pa otuda i njegova neosporna pripadnost krugu hrvatskih „zavičajnih" slikara. Njegovi ciklusi pučkih drvenih građevina nisu samo preslik viđenog već i portreti uočenog jer slika ne živi samo u tvarnoj spoznaji nego i u nevidljivom duhovnom okruženju što isijava iz nerazdvojnosti čovjeka i prirode, ali i čovjeka i djela njegovih ruku. Iz tog saznanja proističe i spoznaja da je Božidar Škofač portretist izuzetnih drvenih tvorevina Pokuplja i Turopolja….(Juraj Baldani)