Skip to content

Skulpture Sandre Nejašmić

U Galeriji Alvona otvara se samostalna izložbe skulptura akademske kiparice Sandre Nejašmić iz Postira na Braču.

Predgovor katalogu izložbe:

U toplini crkvice Gospe od Karmela, u najboljem ambijentu, Sandra Nejašmić se predstavla izložbom radova izrazito kršćanske teme: Put križa, Raspela u bronci te u kamenu isklesani portreti Mojsija, Sv. Franje i autoportret.
Put križa, poput ujednačenog ritma koraka procesije, jednakim kvadratičnim formatima kroz simboliku motiva ruku, specifičnim gestama prikazuje Kristovu muku.

Sample Image

Portret Mojsija, snažne ekspresionističke produhovljenosti, u kontrastnom sukobu obrade površine ističe njegovu iskonsku snagu i odlučnost. Nasuprot tome, sv. Franjo je priakazan siluetično duhovno kao list kojega vjetar uzdiže, ka lepršavoj prozračnosti unutarnjeg mira postignutog ispoliranom površinom i mistikom sjena što mu se na mirnoći lika stvaraju.

Raspela u bronci, izlomljenih volumena i minimalne tjelesnosti, na putu ka dematerijalizaciji zrače snagom dramatičnosti samog prikaza Kristove otkupiteljske žrtve.

Sample Image

No poruka izložbe nije jednostavno iščitavanje pojedinačno postavljenih skulptura, koje mogu u potpunosti samostalno egzistirati, već u njihovom suodnosu koji je potvrda snage vjere što umjetnicu nadahnjuje, prikaz umjetničkog puta kako bi sada ovako postavljeni svjedočili umjetničku zrelost Sandre Nejašmić i odvažnu neizbježnost postavljanja autoportreta, kao spone koja kroz smiren bezvremenski prikaz vlastitog lika, istovremeno progovara o vječnom traženju, strpljivom promišljanju i duhovnom blagostanju.

Sanja Nejašmić, prof.

Sample Image

Sandra Nejašmić je rođena u Postirama na otoku Braču. Godine 1995. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku kiparstva, u klasi prof. Stipe Sikirica. Ostvarila je desetak javnih spomenika. Izlagala je u Splitu, Zagrebu, Puli, Supetru, Sinju, Kamporu, Milni, Pučišćima, Bolu… Za svoj umjetnički i pedagoški rad dobila je nekoliko nagrada i priznanja. Član je HDLU Istre i HULU Split.

Alis Šaina
galerija-alvona@pu.t-com.hr

Akademija-Art.net