Skip to content

Skladatelj i dirigent Miljenko Prohaska preminuo u 89. godini

Ugledni hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i glazbeni pedagog Miljenko Prohaska preminuo je sinoć u Zagrebu u 89. godini, objavila je danas Hrvatska radiotelevizija

prohaska

Rođen je 17. rujna 1925. u Zagrebu gdje se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji 1956. Utemeljio je mnoge orkestre, a najduže je djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (danas Big band HRT-a). Svirao je kontrabas u Zagrebačkoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio Zagreba, Orkestru Jugoslavenske radiodifuzije, Komornom orkestru Radio Zagreba.

Bio je istaknuti član Zagrebačkog jazz kvarteta i kvinteta, te drugih sastava koje je okupio Boško Petrović, a nastupao je i s međunarodnim jazz zvijezdama poput Gerryja Mulligana, Clarka Terryja i Dona Ellisa. Velik uspjeh postigao je 1967. kad je na 10. Jazz festivalu u kalifornijskome Montereyu dirigirao vlastite skladbe ispred orkestra slavnog Dona Ellisa. Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Encikopediju jazza, a na Glasu Amerike su mu bile posvećene čak dvije emisije.

Dirigirao je međunarodnim orkestrima, a kao skladatelj okušao se u jazzu, zabavnoj glazbi, rock-operama i filmskoj glazbi. Koautor je prve hrvatske rock-opere Gubec-beg iz 1975. (s Ivicom Krajačom i Karlom Metikošom), a orkestrirao je i rock operu “Grička Vještica”.

Skladao je glazbu za dvadesetak igranih filmova, od kojih se najviše ističu “Ponedjeljak ili utorak” Vatroslava Mimice iz 1966. i “Gravitacija” Branka Ivande iz 1968. Skladao je i za animirane i dokumentarne filmove, te za televiziju.

U njegovu velikom diskografskom opusu ističu se skladbe Intima, Koncert br. 2 i Concertino za jazz kvartet i gudače te Dilemma koje su svjetsku premijeru imale u New Yorku 1966.

S velikim je uspjehom gostovao u Europi, Kanadi i Sjedinjenim Državama, ali i dirigirao hrvatskim predstavnicima na pet natjecanja Eurosonga.

Bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja i direktor domaćih glazbenih festivala, bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u jazz skladbe, a pritom pisao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku glazbu.

Dobitnik je mnogih nagrada, među ostalim, Vladimira Nazora i Porina za životno djelo, Medalje SOKOJ-a, Nagrade HRT-a Zagreb. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima te je nositelj Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

See also  Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2017. godinu: nastavljen rast autorskih naknada

Vrijeme ispraćaja maestra Miljenka Prohaske bit će objavljeno naknadno.