Sinki – Nagrađeni najbolji glumci/sinkronizatori

U Varaždinu su u nedjelju na festivalu Sinki podijeljene nagrade najboljim sinkronizatorima koji su svoje glasove dali likovima iz najpopularnijih animiranih filmova premijerno prikazanih u proteklih godinu dana.

kristina krepela baltazar i sinki

Dobitnici presretni zbog nagrada Sinki

Hana Hegedušić i Rene Bitorajac su najbolje sinkronizirali glavne uloge

Nagrada za najbolju žensku glavnu ulogu dobila je Hana Hegedušić koja je sinkronizirala lik Lucy u animiranom filmu Gru na supertajnom zadatku, a Rene Bitorajac je za ulogu Grua u istom filmu nagrađen Sinkijem za najbolju mušku glavnu ulogu. Najbolji sinkronizatori koji su glasove dali sporednim ulogama su Renata Sabljak-Prelec za lik Gabi u crtanom filmu Rio 2 i Ronald Žlabur za lik snjegovića Olega u Snježnom kraljevstvu. Žiri je dodijelio nagrade i djeci sinkronizatorima, djevojčici Ivett Biškić za ulogu Anje u Gru na supertajnom zadatku te dječaku Janu Begoviću koji je glasom oživio Shermana iz animiranog filma Avanture gospodina Peabodyja i Shermana.

– Oduševljen sam festivalom i nagradom te znam da je svim glumcima iznimno drago što je pokrenut ovaj festival i osmišljena nagrada. Sinkronizacija je glumački posao kojim se već desetak godina intenzivno bavim i meni je vrlo zanimljiva. Neki glumci sinkronizaciju cijene više, neki manje, ali je to svakako zahtjevan posao ako se želi napraviti kvalitetno. Nagrada je vrlo bitna i da bi se popularizirala ta grana umjetnosti i da bi se ukazalo na njezinu vrijednost, pogotovo ako uzmemo u obzir da su od strane Disneyevog studija hrvatske sinkronizacije smatrane najboljima van engleskog govornog područja. Dostigli smo jedan visoki nivo i mislim da će ova nagrada doprinijeti tome da se nivo kvalitete održi – rekao je Ronald Žlabur.

hana hegedušić

Nagrada za životno djelo otići će u ruke legendarnog Martina Sagnera, koji je izrazio žaljenje što ju nije mogao osobno primiti u Varaždinu.

O najboljim sinkronizatorima odlučivao je tročlani stručni žiri kojeg su činili Sunčana Zelenika Konjević, Mirela Brekalo Popović i Vid Balog.

Jakob sinkronizira
Djeci su najbolji Blu, Peabody i Elsa

Organizatori su mogućnost glasovanja za najbolje dali i djeci u publici, te je njih gotovo 1000 tijekom pet projekcija animiranih filmova od četvrtka do subote u Kinu Galerija, dalo svoj glas za njima najdraže likove. Mališani su odlučili da im je najbolji Marko Makovičić u ulozi Blua iz Rija 2, a mnogo glasova primili su i Branko Meničanin, odnosno Mr. Peabody te Kristina Krepela koja je glas dala Elsi u Snježnom kraljevstvu.

– Presretna sam! Ovo je moja prva sinkronizacija i radila sam je za djecu, zato ne mogu izraziti koliko mi znači što me baš najmlađa publika odlučila nagraditi. Perfekcionist sam u poslu i nikad mi nije problem ponavljati neke stvari samo da bih bila zadovoljna odrađenim pa mogu reći da sam zaista uživala sinkronizirajući lik Else – oduševljena je Kristina Krepela.

sinki nagrada
Nagradu Sinki izradila Danijela Pičuljan

Nagradu Sinki izradila je Danijela Pičuljan koja je keramiku počela izučavati prije 17 godina u Varaždinu u Studiju Blaženke Šoić Štebih. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te jedna od osnivačica i aktualna dopredsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON.

Sinki se održavao od 12. do 15. lipnja u Varaždinu, a publika je pogledala pet recentnih animiranih filmova u Kinu Galerija, školarci su sami pokušali sinkronizirati crtani film Spužva Bob na radionici uz poznate glumce te je održan koncert Picksiebnera.

Festival je organizirao varaždinski Filmsko-kreativni studio Vanima prema ideji glumca i sinkronizatora Roberta Ugrine.