Sinki – Klinci sinkronizirali Spužva Boba

Na radionici je bilo veselo pomagale su i Ivana Vlkov Wagner i Mirela Brekalo
Prvi Sinki festival sinkronizacije održao je i svoju prvu radionicu. Glasove u popularnom crtiću Spužva Bob Skockani davali su mali i mladi polaznici, a sve je prošlo uz puno zabave i smijeha.

Na radionici je bilo veselo pomagale su i Ivana Vlkov Wagner i Mirela Brekalo

Sinki festival sinkronizacije prvi puta održava se u Varaždinu (13.-15. lipnja). Na festivalu se prikazuje pet najgledanijih sinkroniziranih animiranih filmova prikazanih u proteklih godinu dana (Štrumpfovi 2, Snježno kraljevstvo, Rio 2, Gru na supertajnom zadatku i Avanture gospodina Peabodya i Shermana), a uz stručni žiri nagrade dijeli i publika i to samo oni do 15 godina.

Razmišljati o davanju glasova

Cilj Sinki festivala je da uzdigne nepravedno zapostavljenu granu dramske umjetnosti – sinkronizaciju, ali i da djecu potakne da razmišljaju o njoj – kroz glasovanje za najbolji lik, ali i kroz radionice.

Idejni začetnik festivala glumac Robert Ugrina danas je petnaest malih i mladih polaznika učio tajnama sinkronizacije i to kroz svoj omiljeni animirani film – Spužva Bob Skockani gdje je njegova omiljena uloga – Gospodin Kliještić.

 Učimo kako sinkronizirati kroz igru. Želimo djeci pokazati da sami uđu u sinkronizaciju, da vide pokrete lika, stave slušalice na uši i da sami izmisle što će reći – rekao je Ugrina.

Polaznicima je pokazan insert u kojem Spužva Bob moli Kiještića pa su sami morali izmisliti što će reći. Prvi je od njih bio Jakob (9,5) koji je bio jako zadovoljan kad je vidio kako iz usta Spužva Boba izlazi njegov glas.

– Rekao sam: “Učitelju molim vas nemojte mi dati dva”. Toga sam se sjetio jer sam dobar u školi. Bilo mi je baš zabavno, a mislio sam da je to sve samo prijevod. Sad vidim da je više od toga – ispričao nam je Jakob.

Jakob sinkronizira

U nedjelju Baltazar i zatvaranje

Sinki festival završit će sutra, u nedjelju 15. lipnja. U 11 sati u kinu Galerija prikazat će se filmovi o najmilijem profesoru Hrvata svih generacija – Baltazaru, a svi koji žele moći će se i fotografirati s njim. U 11:30 festival će završiti podjelom nagrada sinkronizatorima, a nagrada za životno djelo uručit će se Martinu Sagneru, glumcu koji je dao glas mačku Garfieldu što se smatra jednom od najboljih hrvatskih sinkronizacija ikad.

Polaznici siunkronizirali scenu u kojoj Spužva Bob moli Gospodina Kliještića