Sinčić s oboljelima od multiple skleroze

sincic

sincic

“Stanje u kojem se nalazimo je loše i ljudi su prisiljeni zbog borbe za vlastiti život ići u zatvor i to nije normalno”, poručio je Sinčić. Nužnim je ocijenio dopustiti ljudima da u svrhu zdravlja mogu sami, u količinama koje su im potrebne, uzgajati indijsku konoplju. “Osobno sam napravio ulje od konoplje i obitelj kojoj sam je pokolonio je zadovoljna i želi još”, kazao je.

Vladino osnivanje komisije koja bi regulirala to pitanje, pri čemu se, kaže, predlaže da se jedna vrsta lijeka od marihuane plasira u ljekarne uz nadzor prodaje, Sinčić smatra lošom mjerom, ističući kako je bolje omogućiti svima da posade pet ili deset biljaka kako bi se sam mogao liječiti.

Niječno je odgovorio na novinarski upit misli li da se svi ekonomski, ekološki i drugi problemi mogu riješiti konopljom, ali i rekao kako je konoplja jedan od temelja poljoprivredne renesanse, nova kultura koja je bila dugo zapostavljena, jer se od nje radila samo užad. No sada, dodao je, znamo da se može koristiti za izradu desetaka tisuća proizvoda s izvrsnim svojstvima, pa tako i u proizvodnji lijekova.

Huanito Luksetić opisao je teške tegobe koje je imao prije uzimanja ulja indijske konoplje te velika poboljšanja i kvalitetniji život nakon korištenja ulja. Istaknuo je da je konoplju posadio isključivo kako bi si olakšao život, a da je nedavno završio u zatvoru te da mu se stanje, bez konzumacije ulja, pogoršava.

Njegova majka Zlata apelirala je da se oboljelima omogući korištenje ulja indijske konoplje, a ne slaže se s tim da se omogući nabavka ulja isključivo u ljekarnama. “S malom mirovinom ili socijalnom skrbi teško oboljeli ne mogu uopće kupovati lijekove”, kazala je i ocijenila da oboljelima treba omogućiti da sami uzgajaju konoplju i tako si sami pomognu.

Slivija Velčić smatra da bi joj ulje konoplje pomoglo da se može sama odjenuti, da joj se smanje grčevi od kojih pati, a Nensi Krupić ustvrdila je kako je to političko pitanje koje se može rješiti isključivo političkim putem. (Hina, Foto: Tea Cimas / CROPIX)