Seljacima uskraćeno pravo na bolovanje i dokup staža

polje-plug

Ovo je suprotno direktivama EU i ljudskim pravima, kaže Pajek

Zbog čega je Republika Hrvatska zanemarila poljoprivredu i poljoprivrednika?
Kako je moguće da poljoprivrednici koji navrše 65, 70 pa čak i 86 godina i dalje ostanu u sustavu obveza mirovinskog i socijalnog te im država uredno svaki mjesec šalje uplatnice, a ako ne plate, prijete ovrhama, i to u zamljei u kojoj se pravo na umirovljenje ostvaruje s napunjenih 65 godina starosti?
To će biti jedno od pitanja koje planira udruga Život postaviti premijeru Zoranu Milanoviću, ako ih primi na razgovor koji su zatražili i zbog tih, ali i niza drugih problema u poljoprivredi.

Dužničko ropstvo

Prema podacima udruge Život, takvih je slučajeva u Hrvatskoj nemali broj. Riječ je, kako navodi Nikola Pajek, dopredsjednik udruge Život, o velikom broju poljoprivrednika koji su gotovo preko noći bili prisiljeni prema zakonu osnovati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) i ući u tržišni model poslovanja, međutim, budući da su ekonomski bili vrlo slabi, neuredno su ili nisu uopće više mogli izmirivati sve svoje obveze na vrijeme. Mnogi su tako zapustili plaćanje mirovinskog i socijalnog, a kada su htjeli dokupiti staž, to nisu mogli. Da bi se ostvarilo pravo na poljoprivrednu mirovinu, potrebno je navršiti 65 godina i najmanje 15 godina plaćati mirovinsko.

– Mnogi su poljoprivrednici, jer im sustav nije omogućio da dokupe staž, ni krivi ni dužni ušli u dužničko ropstvo. Ovaj se problem vuče godinama i ni jedna ga vlast do sada nije ni pokušala riješiti. Tako se samo od sebe nameće pitanje je li nam sustav slijep ili se namjerno želi dokopati imovine poljoprivrednika koji su cijeli život radili i živjeli od svog rada, a sad kada su radno nesposobni i bolesni, umjesto da dobivaju mirovinu ili neki oblik socijalne pomoći, oni dobivaju račune od mirovinskog i socijalnog te im se gomila dug, koji oni nikad neće moći vratiti, a potom im se plijeni imovina – kaže Pajek.

Vlada mora riješiti problem

Udruga Život pokušat će i pronaći rješenje problema poljoprivrednika, nositelja OPG-a i članova njihovih obitelji koji su oboljeli prije 65. godine, a radno su nesposobni.

– Zbog intenziteta posla na poljoprivredi i uvjetima u kojima su svoj kruh i kruh svoje djece zarađivali, većini poljoprivrednika zdravstveno stanje se narušava i prije zakonom predviđene radne nesposobnosti. Nositelji i članovi OPG-a, koji plaćaju državi sve obveze, ne mogu ostvariti pravo na bolovanje ili u sustavu nema mjera koje bi poljoprivredniku nadomjestile to pravo. Zbog takvih slučajeva osiromašuje se prihod domaćinstva te se ulazi u začarani krug obveznika koji ne podmiruju svoje obveze – kaže Pajek.

Pajek dodaje da sustav takvog poljoprivrednika nakon što on napuni 65 godina, tj. stekne uvjete za starosnu mirovinu, ne želi izbrisati iz evidencije obveznika i dati mu mirovinu prikladnu njegovim uplatama, nego ga prisiljava na plaćanje postojećeg duga, a još na to šalje nove račune za mirovinsko i socijalno.

– Ono što je tu ključno i jedino Vlada može, ali i mora riješiti (uključivanjem resornih ministarstava) jest osigurati svim građanima isti pristup, a ne kao što su slučajevi koje smo naveli, provoditi diskriminaciju između radnika i seljaka. Jedan od najapsurdnijih primjera sljepoće sustava i diskriminirajućeg položaja poljoprivrednika je slučaj Dragutina Štimeca iz Večeslavca, koji ima 86 godina i kojemu, iako je još 1994. stekao uvjete za mirovinu, država još uvijek šalje uplatnice i prijeti ovrhom. Imamo i slučaj Stjepana Vugrineca iz Miličana, kojemu je 70 godina i još uvijek dobiva račune za mirovinsko i socijalno, a do sada je bio 12 puta operiran i radno je nesposoban od 57. godine. SR Njemačka, gdje je radio, uredno mu isplaćuje mirovinu za tri godine rada (100 eura mjesečno), a naša država mu plijeni trećinu za mirovinsko i socijalno!? Zašto? Što su ti ljudi skrivili? Možda zato što je poljoprivrednik i ima možda hektar zemlje i neku jadnu derutnu kuću koje se sustav želi dočepati zbog tzv. duga? Učinak tako slijepog sustava je kontraproduktivan i suprotan direktivama EU i ljudskim pravima – kaže Pajek. (Zdenka RUPČIĆ, glas-slavonije.hr)