Skip to content

SDP zatražio podršku HDZ-a: Podržite promjenu Ustava – samo o referendumu

milanovic opacic

Privatizacija stranaka ili kako zauvijek isti ostati na vlasti

S obzirom da je HDZ-u prijedlog bio manje-više prihvatljiv, zašto ne bi digli ruke za ovako sužene ustavne promjene, pita se jedan SDP-ov dužnosnik. Nama to ne bi koristilo, kaže član Predsjedništva HDZ-a

U nedjelju započinje prikupljanje potpisa za referendum inicijative »U ime obitelji«, čiji je cilj radikalna promjena izbornih pravila, na način da se u Ustav uvede mogućnost preferencijalnog glasovanja, zabrane predizborne koalicije i snizi izborni prag. U skladu sa zaključkom Hrvatske biskupske konferencije da ispred crkava dopušta potpisivanje peticije za referendum koji »pridonosi plodonosnijoj i većoj demokratičnosti i služi općem dobru«, svećenici širom Hrvatske na misama čitaju obavijesti da će svi zainteresirani svoj potpis moći staviti i u krugu crkve. Dakle, jedna zasad izvanparalamentarna grupacija nasrće na politički sustav i želi ga destruirati.

Na drugoj strani, u redovima političkog establišmenta, a posebno u HDZ-u, raste zabrinutost, čega je posljedica i podrška Vladimira Šeksa ideji moratorija na referendume.

Razlog je činjenica da bi HDZ ipak pretrpio najveću štetu u slučaju da Ustav ukine njihovu masovnu, ambiciozno sklopljenu koaliciju, koja im, uvjereni su, jamči pobjedu na idućim izborima za Sabor.

Napisali amandmane

Stoga u SDP-u procjenjuju da je možda ovo trenutak da im se HDZ pridruži u izglasavanju ustavnih promjena, kojima bi se bitno otežalo uspjeh referenduma. U tu su svrhu SDP-ovci spremni odustati od gotovo svih drugih članaka prijedloga promjena Ustava s kraja prošle godine. O tome je već javno govorio ministar Arsen Bauk, koji je prije nekoliko dana izjavio da je »možda moguće naći dvotrećinsku većinu za promjene Ustava samo u dijelu koji se tiče referenduma«. Sada su u SDP-u otišli i korak dalje i napisali su amandmane na prijedlog promjena Ustava, kojima se brišu odredbe o nezastarjevanju teških ubojstava i dizanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na razinu Ustava, na koje HDZ prije godinu dana nije pristao. Ali, u okviru radne skupine za ustavne promjene, čiju su članovi bili i Davorin Mlakar i Šeks, praktično je tada postignut konsenzus da se referendum ne bi mogao raspisivati o pitanjima koja se odnose na umanjivanje ljudskih prava ili nacionalnu sigurnost, a da bi referendum za izmjenu Ustava prošao ako bi to podržalo više od 50 posto od ukupnog broja birača. Cenzus bi za izmjenu zakona bio 25 posto ukupnog broja birača.

– S obzirom da je HDZ-u to bilo manje-više prihvatljivo, zašto danas ne bi digli ruke za ovako sužene ustavne promjene, pita se jedan SDP-ov dužnosnik. Zamišljeno je i da od prijedloga promjene Ustava, koji je i dalje u dnevnom redu saborske sjednice, ostane i ukidanje ljetne stanke u zasjedanju parlamenta, oko čega je također nije bilo prijepora između SDP-a i HDZ-a.

Dobro za Hrvatsku?!?

– Nadamo se da će u HDZ-u shvatiti da bi usvajanje ovakvih ustavnih promjena bilo dobro za Hrvatsku, ali ne manje i za njih same. Kad bi se u Ustav referendumom zaista unijelo ono što traži Željka Markić, to bi drastično oštetilo HDZ. Svi njihovi koalicijski partneri morali bi sami ići na izbore, pitanje je kako bi prošli, a možda bi od svega najviše profitirao Orah, sa svojih osam do deset posto glasova. Naravno, Mirela Holy je ipak bliža SDP-u nego HDZ-u, naglašava naš sugovornik iz SDP-a.

U HDZ-u nisu još raspravljali o mogućnosti suradnje sa socijaldemokratima oko ustavnih promjena, ali jedan član predsjedništva stranke rekao nam je da to nije realno.

– Nama to ne bi koristilo, procjenjuje. Uistinu, iznenadni ustavni aranžman HDZ-a sa SDP-om, a protiv katoličke desnice s kojom Tomislav Karamarko itekako računa, vjerojatno bi loše odjeknuo među desno orijentiranim biračima. Trenutačno u HDZ-u zato nade polažu da »U ime obitelji« neće moći prikupiti dovoljan broj referendumskih potpisa.

– Mislimo da bez naše pomoći to neće uspjeti. Nije ni Crkva jedinstvena u podršci Željki Markić, i među svećenicima postoje različita mišljenja, i stoga vjerujemo da će referendum propasti zbog nedostatka potpisa, rekao nam je visokopozicinirani HDZ-ovac.

A što ako »U ime obitelji« ipak donese u Sabor preko 450 tisuća važećih potpisa?

– Sabor će raspisati referendum. Vjerojatno nećemo ni Ustavnom sudu slati na očitovanje referendumsko pitanje. Pa neka onda u HDZ-u misle što će dalje, kaže jedan član SDP-ovog vodstva.kraj teksta. (Novi list, Foto: Bernard Čović/CROPIX)